Škoricové hniezda s jablkovou plnkou

in
Škoricové hniezda s jablkovou plnkou

INGREDIENCIE:

CESTO:

  • 750 g špaldová hladká múka Pernerka
  • 1 ks sušeného droždia
  • 230 ml oleja
  • 350 ml mlieka
  • 5 polievkových lyžíc cukru
  • 1 vanilínový cukor
  • štipka soli
  • 50 – 75 g masla

JABLKOVÁ ZMES:

  • 7 ks stredne veľkých jabĺk
  • vanilkový cukor
  • škorica mletá
  • cukor
  • citrón
  • perníkové korenie
  • v prípade potreby na zahustenie kukuričný škrob alebo puding Zlatý klas

POSTUP JABLKOVÁ ZMES:

Najskôr si skaramelizujeme cukor. Pridáme jablká pokrájané na malé kocky, ktoré podusíme. Pridáme vanilkový struk, citrónovú šťavu, škoricu a perníkové korenie (množstvá sú podľa chuti). Ak je zmes príliš riedka, pridáme kukuričný škrob, ktorý rozmiešame v troške vody alebo puding. Keď máme pripravenú jablkovú zmes, pustíme sa do prípravy cesta.

POSTUP CESTO:

Všetky ingrediencie spolu zamiešame (mlieko pridávame vlažnoteplé) a necháme vykysnúť. Keď cesto vykysne, rozvaľkáme ho a natrieme rozpusteným maslom. Cesto zvinieme do rolky, nakrájame na kolieska a poukladáme na vymastený plech. Stredy koliesok prehĺbime a naplníme jablkovou zmesou. Pečieme na 180 stupňov do zlatista približne 20 minút.

Dobrú chuť!