Medovníková torta s karamelovým krémom

in
Medovníková torta s karamelovým krémom

INGREDIENCIE:

na tortu s priemerom 18 cm potrebujeme:

Korpus:

  • 360 g hladkej múky
  • 3 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 3 ČL perníkového korenia
  • 225 g masla izbovej teploty
  • 200 g kryštálového cukru
  • 145 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 300 g medu
  • 240 g cmaru

Karamelová omáčka:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 42 g vody
  • 165 ml smotany na šľahanie izbovej teploty
  • 85 g masla izbovej teploty

Krém:

  • 6 bielok
  • 300 g kryštálového cukru
  • 110 g práškového cukru
  • 500 g masla, mierne zmäknutého
  • 75 g karamelovej omáčky
  • 8 PL džemu z čiernych ríbezlí alebo brusnicového džemu
  • 3 PL rumu
  • medovníky na ozdobu

POSTUP:

Karamelová omáčka:

Najprv si pripravíme karamelovú omáčku. Cukor zalejeme vodou a dáme variť na mierny plameň. Cukor nemiešame, len okraje prichytené o hrniec občas pomocou stierky namočenej vode jemne otrieme. Varíme kým sa cukor nerozpustí a nevytvorí sa karamel. Môže to trvať cca 15 – 20 minút. Keď sa cukor skaramelizuje, stiahneme ho z ohňa a opatrne pridáme smotanu a maslo. Dobre premiešame. Ak sa vytvoria hrčky, dáme späť na mierny oheň a necháme karamel rozpustiť. Takto pripravenú omáčku dáme úplne vychladnúť.

Korpus:

V miske zmiešame múku, korenie, prášok do pečiva a štipku soli. V druhej miske vymiešame maslo do peny. Potom pridáme postupne všetok cukor a dobre spolu premiešame. Postupne pridávame vajcia a keď je všetko dobre spojené pridáme aj med a cmar. Nakoniec primiešame múku a cesto dobre spracujeme. Cesto rovnomerne vylejeme do dvoch foriem na tortu (sno vysteľte papierom na pečenie). Ak chcete mať obe cestá rovnako vysoké, pokojne použite váhu a cesto si odvážte do každej formy. Korpusy pešte na 175 stupňoch približne 50 – 60 minút. Či je cesto hotové zistíme zapichnutím špajdle. Upečené korpusy necháme úplne vychladnúť a potom ich vyberieme z formy.

Krém:

V sklenenej alebo nerezovej miske zmiešame bielka s cukrom a postavíme ich nad menší hrniec s vriacou vodou. Voda sa však nesmie dotýkať misky. Neustále miešame pomocou metličky pokiaľ zmes nedosiahne približne 70 stupňov. Ak nemáme teplomer, či sú bielka s cukrom hotové zistíme tak, že medzi prstami vyskúšame, či zmes už nemá kryštáliky cukru. Ak je zmes úplne hladká je hotová. Takto pripravený základ krému potom vyšľaháme elektrickým mixérom ako klasické bielka. Šľaháme však tak dlho kým sa zmes nevráti na izbovú teplotu, resp. miska prestane byť horúca. Potom pridáme práškový cukor, opäť mierne vyšľaháme a nakoniec postup pridávame maslo a zároveň šľaháme. Keď je už maslo zašľahané s bielkami, pridáme karamel a ešte chvíľu šľaháme. Takto pripravený krém by mal byť hustý a lesklý.

Skladanie torty:

Každý korpus pozdĺžne rozrežeme na dva rovnaké hrubé pláty a začneme skladať tortu. Spodný korpus polejeme trochou rumu, a jemne natrieme džemom. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme vrstvu krému a takto pokračujeme až máme toru vyskladanú. Povrch torty už nenatierame džemom ale len krémom, tak isto ako boky. A nakoniec celú tortu uhladíme. Ideálne je nechať tortu cez noc odležať. Pred podávaním ju dozdobíme medovníčkami a môžeme podávať.

Dobrú chuť!