INGREDIENCIE:
CESTO:
- 750 g špaldová hladká múka Pernerka
- 1 ks sušeného droždia
- 230 ml oleja
- 350 ml mlieka
- 5 polievkových lyžíc cukru
- 1 vanilínový cukor
- štipka soli
- 50 – 75 g masla
JABLKOVÁ ZMES:
- 7 ks stredne veľkých jabĺk
- vanilkový cukor
- škorica mletá
- cukor
- citrón
- perníkové korenie
- v prípade potreby na zahustenie kukuričný škrob alebo puding Zlatý klas
POSTUP JABLKOVÁ ZMES:
Najskôr si skaramelizujeme cukor. Pridáme jablká pokrájané na malé kocky, ktoré podusíme. Pridáme vanilkový struk, citrónovú šťavu, škoricu a perníkové korenie (množstvá sú podľa chuti). Ak je zmes príliš riedka, pridáme kukuričný škrob, ktorý rozmiešame v troške vody alebo puding. Keď máme pripravenú jablkovú zmes, pustíme sa do prípravy cesta.
POSTUP CESTO:
Všetky ingrediencie spolu zamiešame (mlieko pridávame vlažnoteplé) a necháme vykysnúť. Keď cesto vykysne, rozvaľkáme ho a natrieme rozpusteným maslom. Cesto zvinieme do rolky, nakrájame na kolieska a poukladáme na vymastený plech. Stredy koliesok prehĺbime a naplníme jablkovou zmesou. Pečieme na 180 stupňov do zlatista približne 20 minút.
Dobrú chuť!