Vitamíny a vyvážená strava

in
Vitamíny a vyvážená strava

Pre správne fungovanie organizmu je potrebné dodávať do tela vitamíny, ktoré spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patria k základným zložkám ľudskej potravy. Ľudské telo ich potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ich spravidla samé syntetizovať. Rôznorodá a vyvážená strava zabezpečí telu najprirodzenejšie dávkovanie a dopĺňanie vitamínov. Príjem formou potravy zabezpečí, že ich telo dokáže aj správne absorbovať.

Nedostatok vitamínov (hypovitaminóza) môže spôsobiť rôzne poruchy funkcií organizmu alebo aj veľmi vážne ochorenia.

Prebytku vitamínov (hypervitaminóza) sa organizmus dokáže zbaviť a nadbytočné množstvo z tela vylúči.

Celkovo rozoznávame 13 základných vitamínov, ktoré sa delia na 2 skupiny:

  • Vitamíny rozpustné v tukoch – A, D, E a vitamín K
  • Vitamíny rozpustné vo vode – C a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12)

Potraviny bohaté na živiny majú nízky obsah jednoduchého cukru, sodíka, škrobov a zlých tukov. Obsahujú veľa vitamínov, minerálov (mikroživiny) a málo kalórií. Potraviny, ktoré sú prirodzene bohaté na živiny sú ovocie, zelenina, chudé mäso, ryby, celozrnné výrobky, mliečne výrobky, strukoviny, orechy a tiež semená.

Snaha o dosiahnutie vyváženej stravy a sledovanie toho, čo jete dokáže už v krátkom časovom horizonte priniesť výsledky. Zoptimalizovanie telesnej váhy, zvýšená obranyschopnosť organizmu, no najmä sa budete cítiť fit a plní energie do života. Neberte preto stravovanie na ľahkú váhu a snažte sa stravovať vyvážene, zdravo a hlavne s rozumom.