Kuracie stehno, hliva a omáčka z pečenej zeleniny

in
Kuracie stehno, hliva a omáčka z pečenej zeleniny

INGREDIENCIE:

Suroviny na 4 porcie

  • 4 ks vykostených kuracích stehien (cca 700 g)
  • 2 ks hlivy kráľovskej
  • 150 g paradajok
  • 150 g cukety
  • 1 ks baklažánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ks Lavaš
  • tymián
  • olivový olej
  • 1 zväzok redkvičky
  • vinný ocot
  • soľ
  • cukor
  • čierne korenie
  • údená paprika
  • balsamico

POSTUP:

Kuracie stehná opracujeme, zbavíme prebytočného tuku. Vložíme do misy a pridáme údenú papriku, čierne korenie, tymián, soľ a olivový olej. Dobre premiešame a necháme pár hodín v chladničke, aby prešli chute. Umytú redkvičku nakrájame na tenké plátky a vložíme do sklenenej nádoby, ideálne zavaraninového pohára. Do hrnca dáme 1 dcl vody, 0,5 dcl vínneho octu, polievkovú lyžicu cukru a 1⁄2 lyžice soli. Privedieme k varu a horúcim nálevom zalejeme redkvičku. Necháme vychladnúť a odložíme do chladničky. Umytu zeleninu prekrojíme na polovice, pokvapkáme oliváčom. Osolíme, okoreníme, pridáme cesnak a tymian. Zeleninu pečieme v grile alebo rúre pri 200°, kým nezmäkne a nechytí farbu. Z upečeného baklažánu vyškrabeme dužinu a spolu s ostatnou zeleninou rozmixujeme do hladka. Ochutíme balsamicom,čiernym korením,cukrom a solou. Lavaš vysušíme v rúre pri 120° v celku alebo nakrájaný na väčšie kusy. Na grile upečieme kuracie stehná, tak aby ostali štavnaté. Hlivu prekrojíme na polovicu a stranu rezu jemne nadrežeme do mriežky. Potrieme olivovým olejom a okoreníme. Ugrilujeme do mäkka a až potom osolíme.

Dobrú chuť!