INGREDIENCIE:
na 4 porcie potrebujete:
- 1 farmárske kačacie prsia (cca 800 g)
- 150 ml červeného vína (také, aké vám chutí)
- 50 ml hustého vývaru
- 1 ČL trstinového cukru
- 100 g červeného hrozna
- soľ a čerstvé korenie
- na podávanie zemiakové šúľance alebo zemiaková kaša alebo červená kapusta
POSTUP:
Kačacie prsia osušte papierovou útierkou a kožu opatrne narežte do mriežky, dobre z obidvoch strán osoľte. Prsia dajte do studenej panvice kožou dole a pomaly opekajte na najmenšom plameni približne 10-12 minút, kým nie je koža opečená do zlata. Pomalým opekaním sa z kože vypečie všetok tuk. Potom prsia otočte a nechajte zatiahnuť aj z druhej strany. Do panvice pridajte aj celý strapec hrozna a takto opečené prsia dajte dopiecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na približne 5-7 minút, resp. kým vnútorná teplota nedosiahne približne 55 stupňov. Takto budú prsia šťavnaté a vnútri ružové. Ak preferujete prepečeniejšie mäso, môžete ho piecť trochu dlhšie.
Upečené kačacie prsia vyberte a zabaľte do alobalu. Hrozno dajte tiež bokom. Väčšinu tuku zlejte a do trochy tuku s výpekom pridajte víno. Na prudkom ohni víno zredukujte za občasného miešania. Keď sa víno zredukuje (zhustne a vyvarí sa) pridajte aj vývar, cukor, a podľa chuti omáčku osoľte a okoreňte.
Kačacie prsia potom nakrájajte na tenké plátky. Podávajte s obľúbenou prílohou, upečeným hroznom a poliate vínovou omáčkou.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk.