Jesenná dávka imunity - 5 hlavných potravín, ktoré by ste nemali vynechať na jeseň

in
Jesenná dávka imunity - 5 hlavných potravín, ktoré by ste nemali vynechať na jeseň

Imunita sa stala kľúčovou oblasťou v dôsledku zvýšenia výskytu infekčných chorôb na celom svete. Budovanie zdravého imunitného systému je viac než dôležité, a to hlavne počas jesenného obdobia. Pripravte si na jeseň účinné zbrane proti vírusom a baktériám. Doprajte si každý deň dávku vitamínov, minerálov, kvalitný spánok a dostatočný pitný režim. Podporiť imunitu vieme aj rôznymi výživovými doplnkami, ale zásadná je pestrá a bohatá strava.

Ponúkame vám TIP na 5 super potravín, ktoré sú výborné na jeseň:

Tekvica

Látky obsiahnuté v tekvici majú množstvo fantastických účinkov na náš imunitný systém. Je jedným z najznámejších zdrojov antioxidantov – vrátane beta karoténu, ktorý sa v našom tele premieňa na vitamín A. Obsah vlákniny, draslíka a vitamínu C v tekvici môže podporovať zdravie srdca. Ďalšie pozitívne vplyvy tekvici môžeme pozorovať pri liečbe cukrovky, môže pomáhať pri regulácii vysokého krvného tlaku a môže tiež prispieť k zníženiu rizika rakoviny hrubého čreva.

Batáty

Batáty sú výborným zdrojom vlákniny, draslíka, vitamínov a ďalších živín pre ľudské telo. Výsledky zo štúdii ukazujú, že vláknina v sladkých zemiakoch pôsobí priaznivo proti vzniku cukrovky 2. typu a môže priaznivo vplývať na zdravý tráviaci trakt. Draslík pomáha pri udržiavaní zdravého kardiovaskulárneho systému. Jedna porcia sladkého zemiaku (124g) pre nás poskytuje 12,8 mg vitamínu C, ktorý je zásadný pri podpore nášho imunitného systému.

Zázvor

Zázvor je obľúbený domáci „liek“, ktorý zmierňuje nevoľnosť, bolesti žalúdka a ďalšie zdravotné problémy. Antioxidanty a ďalšie živiny v zázvore môžu prispieť k predchádzaniu a liečbe artritídy, zápalov a rôznych druhov infekcií. Mnoho z nás zázvor používa pri liečbe prechladnutia alebo chrípky. Naznačujú tomu aj výsledky zo štúdii, kde sa potvrdilo, že zázvor môže pomôcť pri zmiernení príznakov nádchy, prechladnutia a napomáha chrániť náš dýchací systém.

Cesnak

Cesnak je výborný zdroj vitamínu C, B6 a mangánu. Je o ňom známe, že posilňuje funkciu imunitného systému a účinne bojuje proti nádche a prechladnutiu. Svedčí o tom aj veľká štúdia, ktorá zistila, že denná konzumácia cesnaku pôsobí preventívne proti nádche a prechladnutiu  a zmierňuje ich príznaky. Cesnak rovnako obsahuje antioxidanty, ktoré nás môžu chrániť pred poškodením buniek starnutím, takže môže znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie.

Kurkuma

Kurkumín je hlavnou aktívnou zložkou kurkumy. Je silným antioxidantom, ktorý má protizápalové účinky a tak môže pôsobiť preventívne voči chorobám a zároveň pomáhať pri samotnej liečbe. Ďalej môže pomôcť pri liečbe artritídy a zmierňovaní jej príznakov. Štúdie ukázali, že môže pomôcť pri liečbe rakoviny a to znížením šírenia metastáz a  ničením rakovinotvorných buniek.

Zdroje:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/279610#benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/281438#benefits
https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990#nutrition
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-ofgarlic#TOC_TITLE_HDR_8
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric#TOC_TITLE_HDR_7