INGREDIENCIE
Na 4 porcie žemľovky potrebujeme:
- 1 – 2 vianočky (ideálne staršiu)
Zmes na namáčanie vianočky:
- 2 vajcia
- 2 žĺtka
- 2 PL vanilkový cukor
- 50 g rozpusteného masla
- 300 ml plnotučného mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie
Na tvarohovú náplň potrebujeme:
- 300 g hrudkovitého tvarohu
- 2 žĺtka
- 1 celý vanilkový cukor alebo med
- podľa chuti môžeme pridať hrozienka
Na jablkovú náplň potrebujeme:
- 5 jabĺk
- citrónová šťava (cca. 1/2 citróna)
- 1 ks škoricový cukor
Na sneh potrebujeme:
- 4 bielky
- 2 PL práškového cukru
POSTUP:
Najskôr si pripravíme zmes na namáčanie. Do misky si nalejeme smotanu, mlieko, pridáme 2 žĺtka, 2 vajíčka, pridáme vanilkový cukor a nakoniec rozpustené maslo. Rozmiešame metličkou.
Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň. Tvaroh zmiešame so žĺtkami a vanilkovým cukrom. Podľa chuti môžeme pridať aj hrozienka.
Jablká očistíme a nastrúhame. Pridáme škoricový cukor, pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame.
Vianočku si nakrájame na krajce a ponamáčame v zmesi. Namočené krajce vianočky ukladáme na dno vymastenej zapekacej misy. Na prvú pripravenú vrstvu z vianočky pridáme najprv jablkovú náplň. Pridáme ďaľšiu vrstvu vianočky, na ktorú pridáme tvarohovú náplň. Prikryjeme poslednou vrstvou vianočky.
Žemľovku dáme zapiecť do vyhriatej rúry (pri teplote 160 °C) asi na 45 minút. Približne 15 minút pred koncom si vyšľaháme sneh z bielkov a z 2 PL práškového cukru. Sneh natrieme na vrch žemľovky a necháme dopiecť 10 minút. Hotovú žemľovku môžeme posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť!