Žemľovka s jablkami a tvarohom

in
Žemľovka s jablkami a tvarohom

INGREDIENCIE

Na 4 porcie žemľovky potrebujeme:

  • 1 – 2 vianočky (ideálne staršiu)

Zmes na namáčanie vianočky:

  • 2 vajcia
  • 2 žĺtka
  • 2 PL vanilkový cukor
  • 50 g rozpusteného masla
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie

Na tvarohovú náplň potrebujeme:

  • 300 g hrudkovitého tvarohu
  • 2 žĺtka
  • 1 celý vanilkový cukor alebo med
  • podľa chuti môžeme pridať hrozienka

Na jablkovú náplň potrebujeme:

  • 5 jabĺk
  • citrónová šťava (cca. 1/2 citróna)
  • 1 ks škoricový cukor

Na sneh potrebujeme:

  • 4 bielky
  • 2 PL práškového cukru

POSTUP:

Najskôr si pripravíme zmes na namáčanie. Do misky si nalejeme smotanu, mlieko, pridáme 2 žĺtka, 2 vajíčka, pridáme vanilkový cukor a nakoniec rozpustené maslo. Rozmiešame metličkou.

Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň. Tvaroh zmiešame so žĺtkami a vanilkovým cukrom. Podľa chuti môžeme pridať aj hrozienka.

Jablká očistíme a nastrúhame. Pridáme škoricový cukor, pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame.

Vianočku si nakrájame na krajce a ponamáčame v zmesi. Namočené krajce vianočky ukladáme na dno vymastenej zapekacej misy. Na prvú pripravenú vrstvu z vianočky pridáme najprv jablkovú náplň. Pridáme ďaľšiu vrstvu vianočky, na ktorú pridáme tvarohovú náplň. Prikryjeme poslednou vrstvou vianočky.

Žemľovku dáme zapiecť do vyhriatej rúry (pri teplote 160 °C) asi na 45 minút. Približne 15 minút pred koncom si vyšľaháme sneh z bielkov a z 2 PL práškového cukru. Sneh natrieme na vrch žemľovky a necháme dopiecť 10 minút. Hotovú žemľovku môžeme posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť!