Zapekané cestoviny s brokolicou a pancettou

in
Zapekané cestoviny s brokolicou a pancettou

INGREDIENCIE:

Suroviny na 2-3 porcie

  • 250 g čerstvých cestovín
  • 100 g pancetty
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 menšia šalotka
  • 1 pl olivového oleja
  • 250 g brokolice
  • 2 hrste špenátu
  • 250 ml sladkej smotany
  • 50 g syra pecorino
  • 3 pl strúhanky
  • soľ
  • čierne korenie
  • maslo na vymastenie formy

POSTUP:

Na panvici vypečte na pásiky nakrájanú pancettu, pridajte olej, orestujte cibuľu a potom aj cesnak. Pridajte špenát, panvicu vypnite a prikryte pokrievkou. Špenát sa tak udusí.

Vo väčšom hrnci dajte zovrieť vodu, jemne ju osoľte a uvarte cestoviny. Ak používate čerstvé, môžete spolu s nimi povariť aj brokolicu. Cestoviny varte tak aby boli al dente. Ak používate sušené, vatre ich podľa návodu a tak 5 minút pred dovarením pridajte brokolicu nakrájanú na menšie kúsky.

V mise zmiešajte cestoviny, brokolicu aj slaninu so špenátom. Pridajte väčšinu na hrubo nakrájaného pecorina, smotanu a dobre premiešajte. Podľa chutiť okoreňte.

Zapekaciu misu vymažte maslom a vysypte cestoviny. Povrch cestovín posypte strúhankou a zvyšným syrom.

Dajte piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov a zapekajte približne 15 – 20 minút, kým strúhanka nezhnedne. Podávajte ešte horúce a nezabudnite cestoviny preliať smotanou omáčkou, ktorá je na spodku pekáča.

Dobrú chuť!