Strúhaný tvarohový koláč

in
Strúhaný tvarohový koláč

INGREDIENCIE:

tortová forma s priemerom 22 cm

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 8 g prášku do pečiva
  • 75 g práškového cukru
  • 3 pl kakaa
  • 200 g masla
  • 1 vaječný žĺtok
  • štipka soli

Plnka:

  • 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
  • 250 g tučného termizovaného tvarohu
  • 90 g práškového cukru
  • 1 čl vanilkovej pasty alebo semiačka z 1 vanilkového lusku
  • kôra z 1 bio citróna
  • 3 vaječné žĺtky
  • 4 vaječné bielky

POSTUP:

V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte cukor, soľ, kakao, žĺtok ,maslo a vypracujte hladké cesto. Cesto obsahuje veľa masla, tak ho zbytočne dlho nemieste, inak sa vám začne lepiť na ruky. Spracované cesto zabaľte do fólie a dajte na 30 minút odpočinút do chladničky. Cesto musí byť tuhé aby sa dalo strúhať.

Na tvarohovú plnku dajte do misy tvaroh, cukor, žĺtky, bielky, vanilku a citrónovú kôru a jemne premiešajte.

Formu vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Cesto rozdeľte na dve polovice. Prvú nastrúhajte a jemne lyžicou utlačte vo forme. Nalejte tvarohovú plnku a nastrúhajte zvyšné cesto. Takto pripravený koláč dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na približne 30 – 40 minút.

Koláč pred podávaním nechajte úplne vychladnúť. Bude sa lepšie krájať a najlepšie chutí na druhý deň.

Dobrú chuť!