INGREDIENCIE:
Suroviny na 2-3 porcie
- 250 g čerstvých cestovín
- 100 g pancetty
- 1 strúčik cesnaku
- 1 menšia šalotka
- 1 pl olivového oleja
- 250 g brokolice
- 2 hrste špenátu
- 250 ml sladkej smotany
- 50 g syra pecorino
- 3 pl strúhanky
- soľ
- čierne korenie
- maslo na vymastenie formy
POSTUP:
Na panvici vypečte na pásiky nakrájanú pancettu, pridajte olej, orestujte cibuľu a potom aj cesnak. Pridajte špenát, panvicu vypnite a prikryte pokrievkou. Špenát sa tak udusí.
Vo väčšom hrnci dajte zovrieť vodu, jemne ju osoľte a uvarte cestoviny. Ak používate čerstvé, môžete spolu s nimi povariť aj brokolicu. Cestoviny varte tak aby boli al dente. Ak používate sušené, vatre ich podľa návodu a tak 5 minút pred dovarením pridajte brokolicu nakrájanú na menšie kúsky.
V mise zmiešajte cestoviny, brokolicu aj slaninu so špenátom. Pridajte väčšinu na hrubo nakrájaného pecorina, smotanu a dobre premiešajte. Podľa chutiť okoreňte.
Zapekaciu misu vymažte maslom a vysypte cestoviny. Povrch cestovín posypte strúhankou a zvyšným syrom.
Dajte piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov a zapekajte približne 15 – 20 minút, kým strúhanka nezhnedne. Podávajte ešte horúce a nezabudnite cestoviny preliať smotanou omáčkou, ktorá je na spodku pekáča.
Dobrú chuť!