Yakamein

in
Yakamein

Toto skvelé jedlo vzniklo v americkom New Orleanse ako jedlo chudobných prisťahovalcov.
Yakamein fúzia americkej, africkej a čínskej kuchyne. Hlavnými ingredienciami sú silný hovädzí vývar, zmes korenia Creole, rezance, varené vajíčka a jarná cibuľka.

INGREDIENCIE:

na 4 porcie budete potrebovať:

  • 600 g hovädzieho mäsa (krk, plece)
  • 1,5 litra hovädzieho vývaru
  • rezance/špagety
  • creolské korenie (mletá červená paprika, sušený cesnak, sušená cibuľa, oregano, tymián, cayenská paprika, soľ, mleté čierne korenie)
  • 4 vajíčka
  • jarná cibuľka
  • 150 g kreviet
  • olej
  • 3 PL sójovej omáčky
  • 2 PL worcestrovej omáčky
  • 1 PL hnedého cukru

POSTUP:

Hovädzie mäso nakrájame na plátky a nakoreníme Creolským korením. Nakorenené mäso namarinujeme spolu so sójovou omáčkou, worcestrom a hnedým cukrom. Takto pripravené mäso necháme odležať cez noc v chladničke. V hrnci si rozpálime slnečnicový olej a kúsky namarinovaného mäsa poopekáme do zlatista z každej strany. Treba dbať na to, aby sa mäso opekalo, nie dusilo. Preto mäso opekáme postupne. Výpek z mäsa zalejeme silným hovädzím vývarom, opečené mäso vložíme naspäť do hrnca a pomaly varíme do mäkka. Uvarené mäso opatrne vyberieme z hrnca, vývar dochutíme sójovkou, creolským korením a čerstvým cesnakom. Polievka sa podáva s pšeničnými rezancami (pôvodný recept sa pripravuje so špagetami, pretože v 19. storočí boli čínske rezance ťažko dostupné a drahé). Dozdobíme 6 minútovým vajíčkom, najemno nakrájanou jarnou cibuľkou a podávame horúce. Yakamein môžeme vyšperkovať krevetkami a milovníci pálivého si môžu pridať chilli pastu. Krevety okorenené Creolským korením pripravím opečením na panvičke na lyžičke oleja.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci s chef_from_thewoods.