Toto skvelé jedlo vzniklo v americkom New Orleanse ako jedlo chudobných prisťahovalcov.
Yakamein fúzia americkej, africkej a čínskej kuchyne. Hlavnými ingredienciami sú silný hovädzí vývar, zmes korenia Creole, rezance, varené vajíčka a jarná cibuľka.
INGREDIENCIE:
na 4 porcie budete potrebovať:
- 600 g hovädzieho mäsa (krk, plece)
- 1,5 litra hovädzieho vývaru
- rezance/špagety
- creolské korenie (mletá červená paprika, sušený cesnak, sušená cibuľa, oregano, tymián, cayenská paprika, soľ, mleté čierne korenie)
- 4 vajíčka
- jarná cibuľka
- 150 g kreviet
- olej
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 PL worcestrovej omáčky
- 1 PL hnedého cukru
POSTUP:
Hovädzie mäso nakrájame na plátky a nakoreníme Creolským korením. Nakorenené mäso namarinujeme spolu so sójovou omáčkou, worcestrom a hnedým cukrom. Takto pripravené mäso necháme odležať cez noc v chladničke. V hrnci si rozpálime slnečnicový olej a kúsky namarinovaného mäsa poopekáme do zlatista z každej strany. Treba dbať na to, aby sa mäso opekalo, nie dusilo. Preto mäso opekáme postupne. Výpek z mäsa zalejeme silným hovädzím vývarom, opečené mäso vložíme naspäť do hrnca a pomaly varíme do mäkka. Uvarené mäso opatrne vyberieme z hrnca, vývar dochutíme sójovkou, creolským korením a čerstvým cesnakom. Polievka sa podáva s pšeničnými rezancami (pôvodný recept sa pripravuje so špagetami, pretože v 19. storočí boli čínske rezance ťažko dostupné a drahé). Dozdobíme 6 minútovým vajíčkom, najemno nakrájanou jarnou cibuľkou a podávame horúce. Yakamein môžeme vyšperkovať krevetkami a milovníci pálivého si môžu pridať chilli pastu. Krevety okorenené Creolským korením pripravím opečením na panvičke na lyžičke oleja.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s chef_from_thewoods.