Vegan vývar

in
Vegan vývar

INGREDIENCIE:

Základ:

  • 2 PL olivového oleja
  • 300 g mrkvy
  • 200 g petržlenu
  • 1 menší kaleráb
  • 1 cibuľu
  • 1 ČL ligurčeka
  • zväzok petržlenovej vňate
  • pár guličiek čierneho a nového korenia
  • bobkový list
  • soľ
  • 2 l horúcej vody

Možné vylepšenia:

  • rôzne odrezky zeleniny (zeler, pór, karfiol…) pre intenzívnejšiu zeleninovú chuť
  • vnútro hokaido tekvice pre kársnu zlatú farbu
  • riasa wakame alebo nori pre prípadné vitamíny
  • cesnak alebo chilli pre jemne pikantnejší vývar
  • trhanú hlivu kráľovskú namiesto mäsa

POSTUP:

Ingrediencie si rozdelíme na tie, ktoré chceme konzumovať vo finálnom vývare a na tie, ktoré budú slúžiť iba na ochutenie vývaru. Do gázy zabalíme ingrediencie, ktoré nebudeme konzumovať vo finálnom vývare – mrkvovú a petržlenovú vňať, vnútro hokaido tekvice, zvyšky či šupky z akejkoľvek zeleniny, čierne a nové korenie a cibuľu so šupou. Môžeme použiť aj jemné sitko. V hrnci rozhorúčime olej a pridáme mrkvu, petržlen a kaleráb (všetko, čo chceme konzumovať vo vývare). Zeleninu jemne osolíme a okoreníme a na vyššej teplote ju restujeme kľudne aj 10 minút, aby sa všetko pekne opieklo. V tomto kroku môžeme pridať aj natrhanú kráľovskú hlivu. Polievka z nej nebude chutiť hubovo, no konzistenciou ide o bezkonkurenčnú náhradu trhaného kuracieho mäsa. Keď je zelenina a hliva poriadne orestovaná (chytila farbu), zalejeme ju horúcou vodou, pridáme balíček s vňaťkami a odrezkami a privedieme polievku k miernemu varu. Pridáme lyžičku soli a ligurčeka. Gázu každých pár minút pritlačíme o kraj hrnca, aby zložky pustili viac chuti a arómy. Varíme 50 až 60 minút. Nakoniec osolíme a okoreníme podľa chuti. Podávame s rezancami, posypané čerstvou vňaťou.

TIP: Zelenina, cibuľa či vňaťky z gázy sa dajú použiť pri príprave krémových polievok a omáčok. Zeler si môžeme nechať do sviečkovej, vňatky sa hodia do brokolicovej či hráškovej krémovej polievky a cibuľa sa dá stále (hoci trocha ťažšie) nakrájať a použiť ako základ na osmaženie čohokoľvek.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci s maktarinka.