Vegan mazanec

in
Vegan mazanec

INGREDIENCIE:

  • 250 ml rastlinného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 85 g cukru
  • 85 g rastlinného masla
  • štipka soli
  • 1-2 hrste sušených hrozienok a plátkov mandlí

POSTUP:

Na kvások si odoberieme 100 ml vlažného mlieka. Rozdrobíme do neho droždie, pridáme štipku cukru a múky, zamiešame a necháme 15 minút odstáť.

Vo väčšej miske si zmiešame múku, cukor a štipku soli. Pridáme kvások, zvyšok mlieka (150 ml) a mäkké rastlinné maslo. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Necháme kysnúť na teplom mieste hodinu až hodinu a pol, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, aby sa nám mazance rýchlejšie upiekli. Ak pridávame mandle a hrozienka, cesto dlaňou trocha roztlačíme do strán, vysypeme naň hrozienka s mandľami a zamiesime ich do cesta. Vypracujeme úhľadný bochník. Rovnako spracujeme aj druhú časť cesta. Mazance premiestnime na plech a necháme podkysnúť ešte 30 minút.⁠

Rúru rozohrejeme na 180 stupňov program teplovzduch. Mazance môžeme jemne potrieť rastlinným mliekom a posypať lupienkami mandlí. Pečieme 30-32 minút. Tak ako pri koláčoch by sme aj mazance mali skúsiť špajdľou. Ak vyjde suchá, sú hotové.⁠

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci s maktarinka.