INGREDIENCIE:
tortová forma s priemerom 22 cm
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 8 g prášku do pečiva
- 75 g práškového cukru
- 3 pl kakaa
- 200 g masla
- 1 vaječný žĺtok
- štipka soli
Plnka:
- 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
- 250 g tučného termizovaného tvarohu
- 90 g práškového cukru
- 1 čl vanilkovej pasty alebo semiačka z 1 vanilkového lusku
- kôra z 1 bio citróna
- 3 vaječné žĺtky
- 4 vaječné bielky
POSTUP:
V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte cukor, soľ, kakao, žĺtok ,maslo a vypracujte hladké cesto. Cesto obsahuje veľa masla, tak ho zbytočne dlho nemieste, inak sa vám začne lepiť na ruky. Spracované cesto zabaľte do fólie a dajte na 30 minút odpočinút do chladničky. Cesto musí byť tuhé aby sa dalo strúhať.
Na tvarohovú plnku dajte do misy tvaroh, cukor, žĺtky, bielky, vanilku a citrónovú kôru a jemne premiešajte.
Formu vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Cesto rozdeľte na dve polovice. Prvú nastrúhajte a jemne lyžicou utlačte vo forme. Nalejte tvarohovú plnku a nastrúhajte zvyšné cesto. Takto pripravený koláč dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na približne 30 – 40 minút.
Koláč pred podávaním nechajte úplne vychladnúť. Bude sa lepšie krájať a najlepšie chutí na druhý deň.
Dobrú chuť!