Džatky sú ďalšie jedlo, ktoré je úzko späté s mojim detstvom. Toto jednoduché, sýte jedlo sa v našom kraji pripravuje už celé generácie.
INGREDIENCIE:
- 1 kg zemiakov
- 5-6 lyžíc hladkej múky
- 1 cibuľa
- soľ
- slanina
- pažítka
POSTUP:
Zemiaky si nakrájame na malé kocky a uvaríme v osolenej vode úplne domäkka. Zemiaky scedíme, ale nie úplne, trochu vody musí ostať. Zemiaky rozpučíme, pridáme približne 5-6 lyžíc hladkej múky a zapracujeme ju do zemiakov. Mala by vzniknuť tuhšia zmes z ktorej budeme tvarovať guľky. Zmes na miernom ohni varíme, kým sa nezačne mierne pripaľovať k spodku hrnca. Ak je na spodku hrnca slabo hnedá, pripálená vrstva, máme hotovo a sme si istí, že múka sa prevarila. Zmes necháme vychladnúť a následne vytvarujeme guľky, ktoré uložíme do misy. Slaninku opražíme na oškvarky, pred koncom k nej prihodíme trošku cibuľky, ešte chvíľu orestujeme a pridám k hotovým džatkám. Na koniec už len dozdobíme čerstvou pažítkou a mám hotovo.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s chef_from_thewoods.