Zemiakové šúľance s makom a ovocím

in
Zemiakové šúľance s makom a ovocím

Pripravíme si niečo sladké, tradičné a jednoduché. Domáce zemiakové šúľance dokáže uvariť naozaj každý. Cesto pozostáva zo štyroch ingrediencií, ktoré sa s vysokou pravdepodobnosťou nachádzajú v každej domácnosti.

INGREDIENCIE:

na 2 porcie budeme potrebovať:

  • 4 stredné zemiaky
  • 200 g polohrubej múky
  • štipku soli
  • 1 vajíčko
  • maslo
  • mletý mak
  • práškový cukor
  • čerstvé ovocie

POSTUP:

Uvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme vajíčko, štipku soli a polohrubú múku. Všetky ingrediencie premiešame a na pomúčenej doske vymiesime hladké cesto. Cesto by sa nemalo lepiť a konzistencia by mala byť mierne tuhá. Množstvo múky v ceste sa môže líšiť od odrody zemiakov. Z hotového cesta si vytvarujeme guličky, tieto vyvaľkáme na valčeky a z valčekov krájame šúľance. Šúľance varíme v osolenej vode približne 3-4 minúty, teda, keď vyplávajú na hladinu, povaríme ešte minútku a následne vyberieme do pripravenej misky s troškou rozpusteného masla. To tam dávame kvôli tomu, aby sa nepolepili. Hotové šúľance posypeme makom, cukrom a prepraženým maslom. Dozdobíme čerstvým ovocím, ktoré toto jednoduché jedlo posunie na úplne íný level a máme hotovo.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci s chef_from_thewoods.