Špenátovo-bryndzový quiche

in
Špenátovo-bryndzový quiche

INGREDIENCIE:

na krustu potrebujeme:

  • 200 g polohrubej múky
  • 100 g studeného masla
  • 2 žĺtky
  • 100 ml studenej vody
  • štipku soli

na náplň potrebujeme:

  • olivový olej
  • 1 červenú cibuľu
  • 250 g baby špenátu
  • 250 g kyslej smotany
  • 150 g bryndze
  • 2 vajcia
  • soľ
  • čierne korenie
  • biele korenie alebo muškátový oriešok

POSTUP:

Zo surovín si ručne alebo food processorom spravíme kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke hodinu odležať. Odležané vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na veľkosť o kúsok väčšiu ako máme formu na quiche (ja mám formu s priemerom 28cm). Formu vystelieme cestom, popicháme vidličkou. Zaťažíme suchými strukovinami (alebo suchými cestovinami ak nemáme po ruke strukoviny) a predpečieme na 180 stupňov cca 10-15 minút.

Medzitým si pripravíme náplň. Vo woku na lyžici olivového oleja opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme baby špenát, ktorý sparíme. Vo vysokom napr. odmerkovom pohári s pomocou ponorného mixéru zmixujeme kyslú smotanu, bryndzu, vajcia, osolíme a okoreníme.

Na predpečenú krustu navrstvíme špenát a zalejeme pripravenou zmesou. Navrch môžeme ešte pridať hrudky bryndze. Quiche dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na cca 45 minút – kým povrch nie je zlatohnedý. Výborne chutí ešte teplý s osviežujúcim bielym hroznom.

Dobrú chuť!