INGREDIENCIE:
na vrstvu pečiva:
- 450 g vianočky
- 400 ml polotučného mlieka
- 2 žĺtka
- 30 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
na tvarohovú náplň:
- 500 g hrudkového tvarohu
- 2 žĺtka
- 50 g práškového cukru
na pudingovú náplň:
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 500 ml mlieka
- 40 g trstinového cukru
na bielkový sneh:
- 4 bielky
- 40 g práškového cukru
na dokončenie:
- 500 g sliviek
- maslo na vymastenie formy
POSTUP:
Vianočku nakrájame na plátky a polovicu z nich namáčame v mlieku rozmiešanom so žĺtkami, cukrom a vanilkovým extraktom. Vianočka nemá byť úplne mokrá, plátky stačí namočiť na 1-2 sekundy. Plátkami vianočky vyložíme dno formy (použili sme rozmer 37×25 cm), ktorú sme vymastili maslom. Hrudkový tvaroh vymiešame so žĺtkami, práškovým cukrom a túto zmes rovnomerne rozotrieme na vrstvu vianočky. Pudingový prášok dôkladne premiešame s mliekom, cukrom a uvaríme ho do zhustnutia. Puding necháme aspoň pár minút vychladnúť, medzitým umyjeme slivky, ktoré vykôstkujeme a rozkrájame na polovice. Na tvarohovú vrstvu nalejeme puding, naň rozložíme polovice sliviek a navrch navrstvíme zvyšnú vianočku namočenú v mlieku. Vianočku pečieme 25 minút pri teplote 170 stupňov. Na záver vyšľaháme bielky s práškovým cukrom do pevného snehu, ktorý rozotrieme na vrch žemľovky. Žemľovku pečieme ešte 5-10 minút, kým vrstva snehu nezozlátne. Žemľovku môžeme podávať ešte teplú, no bude sa rozpadať. Ak chcete úhľadné rezy, žemľovka musí úplne vychladnúť.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci so simona_malkova.