INGREDIENCIE:
- 1 väčšia cibuľa
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 kg bravčového alebo hovädzieho pliecka
- 1 l vývaru
- 400 ml smotany na šľahanie
- 2 PL hladkej múky
- domáca masť
- mletá červená paprika
- soľ
- rasca
- čierne korenie
- bobkový list
na domácu parenú knedľu (2 väčšie kusy) potrebujete:
- 1 kg polohrubej múky
- 42 g droždia
- 2 ČL cukru
- 250 ml vody
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 4 PL oleja
POSTUP:
Segedín:
Vo väčšom hrnci si na masti speníte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáte mletú papriku, bobkový list a minútku orestujete. Pridáte mäso nakrájané na menšie kúsky – opečiete z každej strany, podlejete vývarom a prikryté dusíte (bravšové cca 30 minút, hovädzie cca hodinku). Keď je mäso už takmer mäkké, pridáte kyslú kapustu – nožom ju ešte predtým nakrájajte na menšie kúsky. Poriadne dochuťte soľou a korením. Kapustu s mäsom varte ešte približne 15 minút. Nakoniec segedín zahustite – vo vyššom pohári rozmiešajte hladkú múku a smotanu a zmes vmiešajte do segedínu (môžete cez sitko, aby ste mali istotu). Segedín musí po pridaní šľahačky prejsť varom a variť sa ideálne ešte ďalších 10 – 15 minút.
Domáca parená knedľa:
Mlieko s vodou si ohrejte a v menšej časti si rozmiešajte cukor a droždie. Dajte na teplé miesto a nechajte 10 minút nabublať. Do misy robota si preosejte múku, pridajte soľ a hnetacím hákom premiešavajte. Do zvyšku mlieka s vodou pridajte a rozmiešajte vajcia a olej a prilejte k múke. Nakoniec pridajte aj kvások a premiešavajte kým nedostanete kompaktné cesto. Prikryté v mise nechajte na teplom mieste cesto hodinu podkysnúť. Následne si cesto rozdeľte na dve časti a umiestnite na plech (ak robíte v parnej rúre) alebo na parák (ak paríte v hrnci) a nechajte ešte 20-30 minút podkysnúť. Parte cca 30 minút.
Dobrú chuť!