INGREDIENCIE:
na 2 porcie budete potrebovať:
- 1 – 2 PL olivového oleja
- 250 g cherry paradajok
- 1 – 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL nadrobno nasekanej prerastenej slaniny
- 1/2 PL trstinového cukru
- pár lístkov čerstvej bazalky
- soľ a čierne korenie
- 2 PL čerstvo nastrúhaného parmezánu
- cestoviny podľa chuti
- na podávanie si prichystajte ešte čerstvú bazalku
POSTUP:
Cherry paradajky nakrájajte na polovice. Do hrnca resp. panvice (ja používam liatinový hrniec Staub) dajte olej, naukladajte prerezanou časťou dole paradajky pekne vedľa seba. Pridajte slaninu, nožom roztlačený cesnak (ok, môže byť aj nakrájaný na plátky), cukor, nadrobno nakrájanú bazalku, soľ aj korenie. Na miernom ohni nechajte paradajky pomaly karamelizovať, nič ale nemiešajte. Trvá to približne 10 minút. Medzitým si uvarte cestoviny a odložte si bokom aspoň jednu šálku vody (cca 2 dcl), v ktorej sa varili. Po tých 10 minútach budú paradajky už pekne mäkké, tak ich zalejte vodou z cestovín a teraz prvý krát zamiešajte. Nechajte približne 2-3 minút povariť, aby sa voda z cestovín spojila so šťavou z paradajok, pridajte parmezán a etše raz dobre premiešajte. Parmezán urobí divy a omáčku ešte raz krásne zahustí. Nakoniec pridajte cestoviny a všetko spolu pekne v hrnci zamiešajte. Tak aby sa omáčka dostala do každého kúta cestovín. Potom už len stačí ochutnať a keď tak omáčku dochutiť soľou a korením a môžete podávať!
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk