Základom krémového risotta je správna ryža. Ryža carnaroli je pôvodom, ako ryža arborio, z Talianska. Vďaka vysokému obsahu škrobu a svojej jemnej krémovej konzistencii je nazývaná „kráľovnou talianskej ryže“. Po uvarení si zachováva svoj tvar a nie je ľahké ju rozvariť. Vyskúšajte ju práve v tejto kombinácii so sušenými paradajkami a určite budete nadšení.
INGREDIENCIE:
- 250 g ryže Carnaroli
- 1 ks šalotky
- 2-3 PL paradajkovej passaty
- 10 ks sušených paradajok
- 1 dl bieleho vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 PL masla
- soľ
- olej
- parmezán alebo pecorino
POSTUP:
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme ryžu a pokrájané sušené paradajky a krátko orestujeme. Potom podlejeme bielym vínom a necháme jemne vyredukovať. Pridáme paradajkovú passatu alebo lúpané paradajky. Podlejeme trochou vývaru, ktorý budeme postupne prilievať počas celého varenia. Za stáleho miešania a podlievania varíme do takmer úplného zmäknutia ryže. Po dovarení primiešame zmäknuté maslo a nastrúhaný parmezán alebo pecorino. Zamiešame a ihneď podávame.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s skatulkavkuchyni.