INGREDIENCIE:
- 550 g stonkový zeler Sedano
- 1 ks zemiaku
- 1 ks cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 25 g masla
- 500 ml vývaru
- 200 ml vody
- 100 ml smotany na šľahanie alebo alternatívu živočíšnej smotany (napr. rastlinné smotany)
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
POSTUP:
- Cibuľu a strúčik cesnaku ošúpeme a pokrájame na drobno. Pripravíme do misky.
- Stonkový zeler opláchneme vodou a nakrájame na menšie kocky. Lístočky zeleru odrežeme. Pripravíme si aj zemiak, ktorý ošúpeme a pokrájame na malé kocky.
- V hrnci dáme roztopiť maslo a hodíme naň pokrájanú cibuľu a cesnak. Párkrát premiešame. Následne pridáme pripravený zeler, zemiak a pomiešame. Asi po minúte môžeme okoreniť a osoliť a ešte necháme chvíľku opiecť. Podlejeme vodou alebo vývarom a necháme variť asi 10 – 15 minút, kým nám zemiačik nezmäkne.
- Nakoniec polievku rozmixujeme ponorným mixérom úplne do hladka a primiešame smotanu na šľahanie. Necháme ešte krátko povariť, dochutíme podľa potreby a odstavíme zo sporáku.
- Môžeme ozdobiť klíčkami alebo smotanou.
Dobrú chuť!