INGREDIENCIE:
na veľký hrniec (cca 5 l) potrebujeme:
- 750 g kyslej kapusty
- za hrsť sušených hríbov
- 400 g údeného mäsa
- 400 g bravčového mäsa na kocky (môže byť pliecko alebo stehno)
- 3 ks bobkového listu
- 5 guličiek čierneho korenia
- cca 300 g klobásy
- štipku mletej papriky
- štipku soli
- kyslá smotana na podávanie
POSTUP:
Kapustu zľahka prepláchneme vodou a necháme jemne odkvapkať. Tento krok záleží aj od chuti kapusty, ktorú je vždy najprv lepšie ochutnať, ak nie je príliš kyslá, tento krok vynecháme. Ku kapuste pridáme sušené huby, údené mäso a zalejeme vodou cca 5 cm pod okraj hrnca. Všetko musí byť ponorové. Pridáme bobkový list, korenie a štipku soli. Varíme na miernom ohni približne hodinu, kým sa údené mäso neuvarí do mäkka. Potom pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a na kocky nakrájané bravčové mäso a varíme ďalších približne 30 minút, kým bravčové mäso nezmäkne. Ak je výsledná kapustnica príliš svetlá pridáme ešte trochu mletej papriky, ale záleží to od použitej klobásky. A máme hotovo. Stačí, ak údené mäso vyberieme, nakrájame na menšie kúsky a môžeme rovno podávať. Kapustnica chutí lepšie na druhý deň, a potom na tretí a na štvrtý, ak z nej zostane.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk