Jablkové pité bez vaľkania

in
Jablkové pité bez vaľkania

INGREDIENCIE:

na cesto budeme potrebovať:

  • 3 vajíčka
  • 120 g špaldovej celozrnnej múky
  • 120 g hladkej múky
  • 100 g trstinového cukru
  • 60 ml repkového oleja
  • 50 ml mlieka (rastlinné/kravské)
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • kôra z 1 citróna

na náplň budeme potrebovať:

  • 1,2 kg jabĺk (už nastrúhané)
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 PL škorice
  • trstinový cukor podľa chuti a kyslosti jabĺk

POSTUP:

Najskôr si pripravíme náplň – jablká ošúpeme, nastrúhame nahrubo a zmiešame ich s pudingovým práškom, citrónovou šťavou, škoricou a cukrom. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Ďalej vmiešame mlieko, olej, preosiatu múku, kypriaci prášok a najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Hustejšie cesto rozdelíme na polovicu a jednu z nich rovnomerne rozotrieme na dno plechu (36×27 cm) vystlaného papierom na pečenie. Cesto bude len v tenkej vrstve, počas pečenia sa zdvihne. Dáme ho piecť na 10 minút pri teplote 180 stupňov. Na predpečené pevné cesto rozotrieme strúhané jablká (šťavu, ktorú jablká pustili na koláč nedávame, no jablká určite nežmýkajte – koláčik by bol suchý) a navrch rozotrieme zvyšné cesto v tenkej vrstve. Koláč pečieme dozlatista, približne 25 minút pri teplote 180 stupňov. Pred krájaním ho necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci so simona_malkova.