Choux craqelin pistache et framboise - Chrumkavý choux pistácia-malina

in
Choux craqelin pistache et framboise - Chrumkavý choux pistácia-malina

Poznáte francúzsky veterník? To je on! Choux – gulička, ktorá vám vďaka craquelinu (cukrovej vrstve) v ústach zachrumká. Vyskúšajte. Stojí to za to.

INGREDIENCIE:

na 20 choux budeme potrebovať:

  • 50 g mlieka
  • 50 g vody
  • kávová lyžička kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 40 g masla
  • 60 g hladkej múky
  • 2 ks vajíčok

na craquelin budeme potrebovať:

  • 125 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 125 g hnedého cukru

na pistáciový krém budeme potrebovať:

  • 0,8 l smotany na šľahanie
  • 400 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • 150 g pistáciovej pasty

na dokončenie:

  • maliny
  • pistáciová pasta

POSTUP:

Choux:
Mlieko, vodu, cukor, soľ a maslo na miernom ohni zohrejeme do zovretia. Ihneď po zovretí mimo ohňa premiešame s preosiatou múkou. Na nižšom stupni sušíme cesto. Zmes dáme do nádoby a miešaním jemne vychladíme. Potom začneme postupne pridávať vajíčka. Miešame iba do požadovanej konzistencie. Striekame požadovaný tvar, najlepšie na dierkovanú silikónovú podložku.

TIP – Vajíčka sa lepšie vstrebú ak zmes nie je úplne vychladnutá! Vajíčok dajte iba toľko, aby cesto nebolo ani príliš tuhé ani príliš riedke.

Pečieme na 175°C s ventilátorom cca 30min.

Craquelin:
Všetky suroviny zmiešame. Vypracované cesto vyvaľkáme na 2mm medzi 2 papiere na pečenie. Dáme zachladiť. Vykrajujeme požadovaný tvar. Musí byť vždy väčší ako hmota ktorú ste nastriekali.

TIP – Nevaľkajte na viac ako na 2mm, pretože cesto bude mať problém rásť. Hrubá cukrová vrstva bude pre hmotu ťažká.

Pistáciový krém:
Všetky suroviny dajte do nádoby a premiešajte.

TIP – Pistáciová pasta sú vlastne opražené a rozmixované pistácie. Viete si to pripraviť aj doma napr. v mixéri na smoothie alebo kúpiť hotové.

Montáž:
Vychladené choux si prerežte – tak vyššie, aby Vám ostal len klobúčik a mali ste dostatok miesta na naplnenie. Na spodok dajte pistáciovú pastu a kľudne môžete aj malinu. Nastriekajte krém podľa vašej fantázie. Dookola na krém si naukladajte polovice malín. Na vrch už len vráťte klobúčik.

TIP – Ak chcete, aby vaše choux pôsobilo ako z profi cukrárne, tak všetky klobúčky napr. opačnou stranou špičky upravte na rovnakú veľkosť.

Bon appétit!