INGREDIENCIE:
na cesto budeme potrebovať:
- 180 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky
- 150 g studeného masla
- 3 PL ľadovej vody
- 1 PL kokosového cukru
- štipka Maldon vločkovej soli
na jablkovú plnku budeme potrebovať:
- 6 červených jabĺk
- 2 PL kokosového cukru
- šťava z 1/2 citróna
- 1/2 ČL mletého kardamómu
na potretie okrajov cesta budeme potrebovať:
- 1 žĺtko
na potretie jablkovej plnky budeme potrebovať:
- 2 PL marhuľového lekváru
- 1 PL vody
POSTUP:
Najskôr si vypracujeme cesto. Maslo pokrájame na menšie kúsky. Múku zmiešame s maslom, kokosovým cukrom, vodou a soľou. Cesto zabalíme a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Medzitým si očistíme jablká, odstránime jadrovníky a pokrájame na tenšie plátky. Po vybratí z chladničky cesto necháme “zohriať” pri izbovej teplote 10 minút, následne cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu. Spodnú časť cesta posypeme kardamómom a cukrom. Jablká poukladáme na cesto, okraje približne 2 cm necháme voľné. Na jablká vytlačíme citrón a posypeme cukrom. Okraje cesta zahneme aby prekryli časť okrajových jablk. Žĺtko rozšľaháme a potrieme okraje koláča. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov približne 30 – 35 minút. Marhuľový lekvár zohrejeme s vodou a teplou zmesou hneď potrieme jablká po upečení koláča. Hotovo, už len nechať vychladnúť.
Dobrú chuť!