Galetka s červenými jablkami

in
Galetka s červenými jablkami

INGREDIENCIE:

na cesto budeme potrebovať:

  • 180 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky
  • 150 g studeného masla
  • 3 PL ľadovej vody
  • 1 PL kokosového cukru
  • štipka Maldon vločkovej soli

na jablkovú plnku budeme potrebovať:

  • 6 červených jabĺk
  • 2 PL kokosového cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1/2 ČL mletého kardamómu

na potretie okrajov cesta budeme potrebovať:

  • 1 žĺtko

na potretie jablkovej plnky budeme potrebovať:

  • 2 PL marhuľového lekváru
  • 1 PL vody

POSTUP:

Najskôr si vypracujeme cesto. Maslo pokrájame na menšie kúsky. Múku zmiešame s maslom, kokosovým cukrom, vodou a soľou. Cesto zabalíme a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Medzitým si očistíme jablká, odstránime jadrovníky a pokrájame na tenšie plátky. Po vybratí z chladničky cesto necháme “zohriať” pri izbovej teplote 10 minút, následne cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu. Spodnú časť cesta posypeme kardamómom a cukrom. Jablká poukladáme na cesto, okraje približne 2 cm necháme voľné. Na jablká vytlačíme citrón a posypeme cukrom. Okraje cesta zahneme aby prekryli časť okrajových jablk. Žĺtko rozšľaháme a potrieme okraje koláča. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov približne 30 – 35 minút. Marhuľový lekvár zohrejeme s vodou a teplou zmesou hneď potrieme jablká po upečení koláča. Hotovo, už len nechať vychladnúť.

Dobrú chuť!