INGREDIENCIE:
na cesto budeme potrebovať:
- 350 g hladkej špaldovej múky + na pomúčenie
- 1 vajíčko
- 50 g masla
- 55 g trstinového cukru
- 130 ml mlieka
- 1/2 kocky droždia
- štipka soli
- kôra z 1/2 pomaranča
- maslo/olej na vymastenie formy
na náplň budeme potrebovať:
- 180 ml mlieka
- 40 g trstinového cukru
- 60 g horkej čokolády
- 60 g vlašských orechov
- 1/2 balíčka čokoládového pudingu
- 40 g jemného tvarohu bez hrudiek
POSTUP:
Aspoň hodinu pred prípravou vytiahneme maslo, mlieko a vajíčko z chladničky – ingrediencie by mali byť izbovej teploty. Do teplého (nie horúceho) mlieka vmiešame 1 ČL cukru, rozdrobené droždie a necháme vzísť kvások, cca 8 minút. Medzitým zmiešame múku so zvyšným cukrom, štipkou soli a najemno nastrúhanou pomarančovou kôrou. K múčnej zmesi pridáme kvások, vajíčko a začneme vypracovávať cesto. Do cesta postupne zapracujeme aj maslo nakrájané na menšie kúsky. Cesto by malo byť pevné, pružné a nelepivé. Necháme ho vykysnúť približne hodinu na teplom mieste prikryté utierkou, kým sa nezdvojnásobí.
Kým cesto kysne, pripravíme si náplň. Mlieko zmiešame s cukrom, pudingovým práškom a povaríme do zhustnutia. Do horúceho pudingu vmiešame čokoládu nalámanú na menšie kúsky a tvaroh – krém by mal byť hladký.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Na cesto natrieme pudingový krém a posypeme ho nahrubo nasekanými orechmi. Cesto zvinieme natesno ako roládu a pozdĺžne ju prerežeme ostrým nožom. Dve časti cesta navzájom prepletieme tak, že navrchu sa snažíme mať rozrezanú časť babky, v ktorej vidíme čokoládovú náplň. Babku následne preložíme do vymastenej chlebíkovej formy, použili sme rozmer 27×14 cm. Ak je babka na formu príliš dlhá, postačí ju mierne a jemne stačiť. Babku necháme vo forme ešte podkysnúť približne pol hodinku a následne ju pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 30 minút do zlatista. Pred krájaním ju necháme úplne vychladnúť.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci so simona_malkova.