Česká kulajda

in
Česká kulajda

INGREDIENCIE:

na 4 porcie budeme potrebovať:

  • 300 g čerstvých húb alebo hrsť sušených
  • 2 šalotky
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 1 l vývaru
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bobkový list
  • nové korenie celé
  • rasca mletá
  • 2 PL bravčovej masti alebo oleja
  • 1 PL masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL octu
  • 2 PL cukru
  • čerstvý kôpor

POSTUP:

Na rozohriatej masti / oleji orestujeme na jemno nakrájanú šalotku a po chvíľke restovania zaprášime tento základ hladkou múkou. Keď múka chytí zlatistú farbu a začne príjemne voňať, základ zalejeme vývarom, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, rascu, bobkový list, nové korenie, soľ a privedieme polievku k varu. Očistené a nakrájané huby orestujeme na masle, pridáme do polievky a varíme, kým zemiaky nezmäknú.Keď sú zemiaky uvarené, do polievky pridáme šľahačkovú smotanu, chvíľku polievku prevaríme, dochutíme octom, soľou, cukrom, mletým čiernym korením a čerstvým kôprom. Pomer cukru a octu je v recepte veľmi subjektívny. Veď aj tak si to dochutíme tak, ako nám chutí. Hotovú polievku podávame s vareným vajíčkom a čerstvým pečivom.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci s chef_from_thewoods.