Aké vitamíny obsahuje mäso?

in
Aké vitamíny obsahuje mäso?

Slovo „meat“ (mäso) pochádza zo staroanglického slova mete, ktoré označovalo jedlo vo všeobecnosti. Mäso je dôležité v hospodárstve a kultúre, i keď sa zistilo, že jeho masová výroba a spotreba predstavuje riziko pre ľudské zdravie a životné prostredie. Ľudia lovili a zabíjali zvieratá pre mäso už od praveku. Paleontologické dôkazy naznačujú, že mäso predstavovalo podstatnú časť ľudskej stravy najstarších ľudí. Skorí lovci-zberači záviseli od organizovaného lovu veľkých zvierat, ako sú bizón a jeleň. Domestikácia zvierat, o ktorej máme dôkazy z konca poslednej doby ľadovej (asi 10 000 pred Kr.), umožnila systematickú produkciu mäso a chov zvierat s cieľom zlepšiť produkciu mäsa.

Mäso sa skladá hlavne z vody, bielkovín a tuku. Všetky svalové tkanivá majú veľmi vysoký obsah bielkovín , vo väčšine prípadov mäso je  dobrým zdrojom zinku, vitamínu B12, selénu, fosforu, niacínu, vitamínu B6, cholínu, riboflavínu a železa. Mnoho druhov mäsa má tiež vysoký obsah vitamínu K. Časti ako pečeň, obličky, srdce a iné porcie sú vynikajúce zdroje vitamínov a základných minerálov, ktoré ľudský systém ľahko vstrebáva. Vo všeobecnosti , mäso dospelých cicavcov, ako sú kravy, ovce a kone, sa považuje za červené, zatiaľ čo mäso z kuracích a morčacích pŕs sa považuje za biele.

Bravčové mäso je celosvetovo najčastejšie konzumované mäso. Je to najobľúbenejšie mäso v západnom svete a v strednej Európe a veľmi obľúbené je aj vo východnej a nemoslimskej časti Indie, juhovýchodnej Ázii a v Malajzii. Je vysoko cenené v ázijských kuchyniach, najmä v Číne, pre svoj obsah tuku a textúru.

Hovädzie mäso je kulinársky názov pre mäso z dobytka, najmä pre kostrové svalstvo. Citlivosť a chuť hovädzieho mäsa sa zlepšuje zrením – pri jednej bežnej metóde zrenia sa jatočné telo visí asi dva týždne pri teplote približne 2 °C (36 °F), čím sa podporujú fyzické zmeny v svalovom tkanive, ktoré zlepšujú kvalitu mäsa. Môže sa pripraviť na mnoho spôsobov, ako steaky, dusené mäso alebo ako sušené mäso či hovädzie trhance.

Kuracie mäso patrí medzi najdiétnejšie druhy mäsa. Tento druh mäsa má veľmi nízky obsah tuku a je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vitamínov skupiny B, fosforu, draslíka aj železa.

Zdroj: http://justfunfacts.com/interesting-facts-about-meat/