INGREDIENCIE:
Suroviny na 4 porcie
- 400 g polenty
- 50 g parmezánu
- olivový olej
- 50 g masla
- 400 g cherry paradajok
- 10 lístkov mäty
- 4-5 stoniek tymiánu
- 100 g bryndze
- 50 g baby špenátu
- mikrobylinky – hrášok
- soľ
- čierne korenie
POSTUP:
Začíname polentou. V hrnci dáme variť 1 liter vody. Osolíme a postupne za stáleho miešania prisypávame polentu. Ak je polenta už dosť hustá povaríme ju 2-3 minútky za stáleho miešania. Stiahneme z ohňa a pridáme strúhaný parmezán, maslo. Lístky tymiánu stiahneme prstami zo stoniek a pridáme do polenty. Poriadne premiešame a vylejeme do plechu vystlaného papierom na pečenie. Necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničke pár hodín. Stuhnutú polentu vyklopíme z plechu a narežeme obdĺžniky. Potrieme olivovým olejom a opečieme z oboch strán na grile. Do grilu vložíme liatinovú platňu alebo na to vhodnú panvicu. Poriadne rozpálime. Cherry paradajky prekrojíme na polovicu, uložíme na rozpálenú platňu. Paradajky spálime do tmava. Preložíme do misy a pridáme špenát, olivový olej a soľ. Je potrebné použiť kvalitný a chutný olivový olej. Práve ten spolu so šťavou z paradajok nám ochutí celé jedlo. Paradajky v mise jemne premiešame a pridáme ešte čerstvo mleté čierne korenie a mätu nasekanú na jemné pásiky. Do taniera položíme ogrilovanú polentu a na ňu dáme vymiešané paradajky. Na vrch pomrvíme bryndzu, ktorá nám krásne povolí od tepla. Prelejeme olivovým olejom a dekorujeme hráškovými výhonkami. Môžeme ešte poprášiť špenátovým prachom.
Dobrú chuť!