INGREDIENCIE:
- 1 kg fialových zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 5-7 ks sliviek
- vanilkový cukor podľa chuti
- mletá škorica podľa chuti
- soľ podľa chuti
- rastlinný margarín na potretie
- práškový cukor na posypanie
- mleté pistácie alebo mak
POSTUP:
Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka. Po vychladnutí zemiaky ošúpeme, rozpučíme, pridáme štipku soli a hladkú muku. Vypracujeme cesto, pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme do tenka. Slivky umyjeme, odkôstkujeme a pokrájame na štvrtinky. Vyvaľkané cesto nakrájame na cca 4×4 cm štvorčeky. Slivky poukladáme na štvorčeky, posypeme vanilkovým cukrom a mletou škoricou. Z jednotlivých štvorčekov plnených slivkami spravíme guličky. Guľky dáme do hrnca s vriacou vodou a varíme 5-7 minút, kým sa nám nevyplavia. Uvarené guľky potrieme rastlinným margarínom. Podávame posýpané práškovým cukrom a mletými pistáciami, alebo inými orechmi, alebo mletým makom a zalejeme roztopeným rastlinným margarínom.
Dobrú chuť!