INGREDIENCIE:
Tortová forma s priemerom 22 cm
Kakaový piškót:
- 3 vajcia
- 150 g práškového cukru
- 125 ml oleja
- 125 ml teplej vody
- 150 g hladkej múky
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 20 g kakaa
Tvarohová časť:
- 500 g polotučného termizovaného tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 10 g alebo 6 plátkov želatíny
- 1 ČL vanilkovej pasty/extraktu
Malinová časť:
- 250 ml malinového sirupu
- 200 ml vody
- 1 zlatý klas
- 250 g čerstvých malín
POSTUP:
Piškót:
V miske vymiešajte žĺtky s cukrom. Pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva, kakao, olej aj vodu. Vymiešajte hladké cesto. Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne primiešajte do zbytku cesta. Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie (iba spodok) a nalejte piškótové cesto. Boky formy nevymazávajte. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov a pečte 35 minút. Korpus potom vyberte a nechajte vo forme úplne vychladnúť. Ak je to potrebné, cesto môžete po vychladnutí zarovnať. Zo zvyšku cesta urobíte napríklad kokosové guľky, alebo zjete len tak. Keď som piekla korpus prvý krát, objavila sa v ňom aj trhlinka. Keďže som nechcela, aby sa tam tvarohová plnka „vpila“, jednoducho som ho otočila dole hlavou. Keď je korpus vychladnutý, opatrne otvorte formu a po bokoch dajte papier na pečenie tak, aby pretŕčal aspoň pár cm. Ja som papier preložila na polovicu, čím som vytvorila dvojitú vrstvu papiera, a tak som ho dala dokola celého korpusu a formu som znovu zatvorila. Jednak som tým chcela zabrániť, aby sa tvaroh vylial cez korpus až na spodok formy, a jednak som tým zvýšila okraj formy.
Tvarohová plnka:
Keď máte takto pripravený korpus, zmiešajte tvaroh s cukrom a vanilkou. Plátkovú želatínu nechajte napučať v 4-5 PL vody cca 10 minút a potom ju dajte aj tou vodou do menšieho hrnca a opatrne zahrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Nevarte, naozaj stačí len aby sa rozpustila, čo trvá naozaj krátko. Potom želatínu odstavte a hneď pridajte za 2 lyžice tvarohovej zmesi a dobre rozmiešajte. Takto pripravenú želatínu vylejte do zvyšku tvarohu a dobre premiešajte. Hneď vylejte na korpus, môžete aj jemne pobúchať, aby ste nemali v tvarohu nejaké vzduchové bubliny a povrch hľaďte lyžicou. Dajte stuhnúť do chladničky. Ja som dávala na noc, ale nie je potrebné čakať aj dlho, vďaka želatíne stuhne tvaroh pomerne rýchlo.
Malinová plnka:
Nakoniec sa pustite do malinovej časti. V 100 ml vody rozmiešajte zlatý klas. Zvyšok vody a sirupu dajte do hrnca a priveďte k varu. Pridajte zlatý klas a miešajte pokiaľ nevznikne hustý puding. Ten potom odstavte, a miešajte ešte chvíľu kým mierne nevychladne. Potom do pudingu pridajte maliny a zľahka premiešajte. Nechcete maliny veľmi popučiť, tak pracujte jemne. Keď je puding s malinami dobre zamiešaný, preneste ho na tvarohovú plnku a pekne uhlaďte. Takto pripravený zákusok dajte do chladničky opäť stuhnúť a pred podávaním ho len nakrájajte na pekné rezy.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk