INGREDIENCIE:
na jednu väčšiu alebo dve menšie štóly budete potrebovať:
- 450 g hladkej múky + na podsypanie
- 1 prášok do pečiva
- 125 g práškového cukru + na posypanie
- 150 g rozpusteného masla + 100 g na potretie
- 250 g tučného tvarohu
- 2 vajcia
- kôra z 1 citrónu a pomaranča
- 1/4 ČL mletej vanilky alebo 1 vanilkový cukor
- 50 g hrozienok namočených v rume
- 50 g sušených višní namočených v pomarančovom likéri (prípadne brusníc a môže byť aj rum)
- 100 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 50 g mandľových lupienkov
POSTUP:
V mise preosejte múku spolu s práškom do pečiva a cukrom. Pridajte maslo a zľahka premiešajte. Pridajte vajíčka aj tvaroh a ručne spracujte. Pridajte aj obe kôry, vanilku a ručne vypracujte hladké nelepivé cesto. Na pomúčenej doske cesto mierne rozvaľkajte a pridajte všetko ovocie aj mandľové lupienky. Jemne zapracujte do cesta a opäť vyvaľkajte na hrúbku asi 3 cm. Pozdĺž dlhšej časti cesto zahnite a preložte tak, aby vrchná časť končila v trištvrtine spodnej časti cesta. Respektíve, aby vznikol akoby hrbol, čo je typický tvar pre štólu. Tvar štóly ešte upravte, dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov 20 minút. Potom teplotu znížte na 160 stupňov a pečte ešte ďalších 30 – 35 minút. Ešte horúcu stólu potrite maslom. Pekne postupne, kým sa nevpije všetko maslo a nakoniec posypte toľkým cukrom, kým sa nevytvorí biely film a cukor sa neprestane topiť. Takto pripravenú štólu nechajte úplne vychladnúť, zabaľte do alobalu a skladujte na chladnom mieste, napríklad v komore. Čím dlhšie postojí tým lepšie. Tvarohovú štólu však netreba nechávať odstáť niekoľko týždňov, dobrá je aj na druhý deň. Najlepšia ak postojí pár dní.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk.