Teriyaki s hlivou

in
Teriyaki s hlivou

INGREDIENCIE:

  • 300 g hlivy kráľovskej
  • 1/2 PL rastlinného oleja
  • 4 PL sójovej omáčky alebo tamari
  • 2 PL tekutého sladidla (napr. javorový sirup)
  • 1/2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru (alebo štipka mletého)
  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený), ak máte radi, tak aj 2
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 1/2 ČL škrobu
  • ryža
  • sezamové semiačka
  • jarná cibuľka

POSTUP:

Hlivu rozdelíme na hlúbik a klobúčik – budeme potrebovať iba hlúbik. Klobúčik si môžete nakrájať a hodiť do stir-fry, k tofu praženici, alebo použiť na vývar. Hlúbik nakrájame na plátky hrubé cca 3 mm. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme plátky hlivy tak, aby mal každý plátok svoje miesto. Opečieme ich z oboch strán dozlatista, no iba krátko, nech nestratia príliš veľa vody. Zmiešame si sójovú omáčku, javorový sirup, zázvor, cesnak, citrónovú šťavu a škrob. Teplotu mierne znížime a priamo do panvice na hlivu vylejeme omáčku. Opekáme a zľahka miešame ešte 2-3 minúty, kým omáčka nezhustne a hliva sa jemne nepripečie. K tomu podávame ryžu, sezam a jarnú cibuľku.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci s maktarinka.