INGREDIENCIE:
- 300 g hlivy kráľovskej
- 1/2 PL rastlinného oleja
- 4 PL sójovej omáčky alebo tamari
- 2 PL tekutého sladidla (napr. javorový sirup)
- 1/2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru (alebo štipka mletého)
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený), ak máte radi, tak aj 2
- 2 ČL citrónovej šťavy
- 1/2 ČL škrobu
- ryža
- sezamové semiačka
- jarná cibuľka
POSTUP:
Hlivu rozdelíme na hlúbik a klobúčik – budeme potrebovať iba hlúbik. Klobúčik si môžete nakrájať a hodiť do stir-fry, k tofu praženici, alebo použiť na vývar. Hlúbik nakrájame na plátky hrubé cca 3 mm. Na panvici rozohrejeme olej a pridáme plátky hlivy tak, aby mal každý plátok svoje miesto. Opečieme ich z oboch strán dozlatista, no iba krátko, nech nestratia príliš veľa vody. Zmiešame si sójovú omáčku, javorový sirup, zázvor, cesnak, citrónovú šťavu a škrob. Teplotu mierne znížime a priamo do panvice na hlivu vylejeme omáčku. Opekáme a zľahka miešame ešte 2-3 minúty, kým omáčka nezhustne a hliva sa jemne nepripečie. K tomu podávame ryžu, sezam a jarnú cibuľku.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s maktarinka.