Správna strava energiu nám dáva

in
Správna strava energiu nám dáva

Nezdravá strava a nedostatok fyzickej aktivity sú najväčším globálnym rizikom pre zdravie človeka, a teda aj hlavnou príčinou vzniku obezity. Faktom síce je, že energetický príjem a výdaj by sa mal rovnať, ale dôležitejšie je uvedomiť si najmä správny pomer živín v zdroji potravy.

V súčasnosti k negatívnym faktorom, ktoré vedú k posunu v stravovacích návykoch, patria zvýšená produkcia spracovaných potravín a rýchlo sa meniaci životný štýl. Medzi priemyselne nespracované potraviny všeobecne patria potraviny, ktoré sú v surovom stave, neobsahujú umelo pridávané látky a prešli len minimálnou úpravou pred ich predajom. Potraviny, ktoré si len zohrejete a môžete ihneď konzumovať, tvz. polotovary, obsahujú veľmi málo živín a obsahujú veľa pridaného cukru a kalórii. Ak si však nakúpite ingrediencie k príprave jedla sami a sami si ho aj navaríte, je vysoko pravdepodobnejšie, že prijmete menej kalórii i cukru a oveľa viac živín.

Možno si to ani neuvedomujeme, ale čoraz viac prijímame potraviny s vysokým obsahom energie, tukov, soli, voľných sacharidov a zabúdame na zeleninu, ovocie, vlákninu a celozrnné výrobky. Náš jedálniček by mal zahŕňať príjem sacharidov z pečiva, cestovín, zemiakov, ryže, ale aj z ovocia a zeleniny. Príjem bielkovín spočíva hlavne z mäsa, rýb, mliečnych produktov, vajíčok, strukovín, tofu a príjem tukov najmä z orieškov, semienok, olejov, masla a syru.

Základné princípy správneho stravovania sa:

  • celkový obsah tuku by nemal presahovať 30 % celkového energetického príjmu
  • príjem nasýtených tukov obmedziť pod 10 % celkového energetického príjmu
  • príjem transmastných kyselín obmedziť pod 1 %  celkového energetického príjmu
  • príjem voľných cukrov obmedziť pod 10 % celkového energetického príjmu
  • príjem solí znížiť na menej ako 5 g za deň
  • úplne obmedzenie alkoholu alebo znížiť jeho príjem na 1 pivo alebo 2 dcl vína
  • dodržiavať pitný režim

Ak premýšľate ako si vyššie uvedené % previesť na porcie, na vašom tanieri by to malo vyzerať zhruba takto:

  • ½ taniera vyskladajte farebnou zeleninou a ovocím
  • ¼ taniera vyskladajte bielkovinami
  • ¼ taniera vyskladajte sacharidmi

Na našom eshope lunys.sk nájdete to najčerstvejšie ovocie i zeleninu, ale aj čerstvé pečivo z našej pekárne, či kvalitné mäsové výrobky a mliečne potraviny, ktoré vám vieme priniesť až priamo domov.