Špenátová roláda s údeným lososom

in
Špenátová roláda s údeným lososom

INGREDIENCIE:

na cesto budeme potrebovať:

  • 450 g čerstvého špenátu
  • 15 masla
  • 50 ml vody
  • 4 vajcia
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 1 PL oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • muškátový oriešok

na plnku budeme potrebovať:

  • 150 g údeného lososa (plátky)
  • 5-6 ks cherry paradajok
  • 4 PL bieleho jogurtu
  • 2 ks jarnej cibuľky
  • 200 g smotanovej nátierky
  • 1 ČL dijónskej horčice

POSTUP:

Vo woku roztopíme maslo, pridáme prelisovaný cesnak, špenátové listy zalejeme vodou a 8 minút pod pokrievkou podusíme, občas premiešame. Po uvarení špenátové listy precedíme, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladké pyré a necháme vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky ručným šľahačom speníme, pridáme olej, muškátový oriešok, soľ, korenie, špenátové pyré, múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame do cesta. Cesto rozotrieme na papier na pečenie a pečieme v rúre na 180 stupňov 15 minút. Cesto necháme vychladnúť. Plnku si pripravíme zmiešaním: smotanového syra, bieleho jogurtu a dijónskej horčice. Na cesto natrieme plnku a poukladáme pokrájané plátky lososa. Zavynieme do rolády a pri rolovaní odstránime papier na pečenie. Špenátovú roládu necháme stuhnúť v chladničke 2 hodiny.

Dobrú chuť!

TIP: Vyčarujte z jednej rolády dve naraz. Na jednu polovicu plnky poukladajte plátky cherry paradajok, jarnú cibuľku a čerstvú pažítku a na druhú polovicu plátky pokrájaného údeného lososa a posypte kôprom. Paradajky príjemne osviežia roládu.

Tento recept vznikol v spolupráci s chudnemjedlom.