INGREDIENCIE:
na cesto budeme potrebovať:
- 450 g čerstvého špenátu
- 15 masla
- 50 ml vody
- 4 vajcia
- 2 PL hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 1 PL oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- muškátový oriešok
na plnku budeme potrebovať:
- 150 g údeného lososa (plátky)
- 5-6 ks cherry paradajok
- 4 PL bieleho jogurtu
- 2 ks jarnej cibuľky
- 200 g smotanovej nátierky
- 1 ČL dijónskej horčice
POSTUP:
Vo woku roztopíme maslo, pridáme prelisovaný cesnak, špenátové listy zalejeme vodou a 8 minút pod pokrievkou podusíme, občas premiešame. Po uvarení špenátové listy precedíme, rozmixujeme tyčovým mixérom na hladké pyré a necháme vychladnúť. Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky ručným šľahačom speníme, pridáme olej, muškátový oriešok, soľ, korenie, špenátové pyré, múku a prášok do pečiva. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka primiešame do cesta. Cesto rozotrieme na papier na pečenie a pečieme v rúre na 180 stupňov 15 minút. Cesto necháme vychladnúť. Plnku si pripravíme zmiešaním: smotanového syra, bieleho jogurtu a dijónskej horčice. Na cesto natrieme plnku a poukladáme pokrájané plátky lososa. Zavynieme do rolády a pri rolovaní odstránime papier na pečenie. Špenátovú roládu necháme stuhnúť v chladničke 2 hodiny.
Dobrú chuť!
TIP: Vyčarujte z jednej rolády dve naraz. Na jednu polovicu plnky poukladajte plátky cherry paradajok, jarnú cibuľku a čerstvú pažítku a na druhú polovicu plátky pokrájaného údeného lososa a posypte kôprom. Paradajky príjemne osviežia roládu.
Tento recept vznikol v spolupráci s chudnemjedlom.