INGREDIENCIE:
- 520 g hladkej múky + na pomúčenie
- 220 ml polotučného mlieka
- 80 g zmäknutého masla
- 50 g trstinového cukru + 1 ČL
- 2 vajíčka
- ½ ČL soli
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- olej na vymastenie plechu
náplň:
- 150 g masla
- 4 ČL škorice
- štipka muškátového orieška
- 120 g trstinového cukru
poleva:
- 120 g krémového syra
- 20 g zmäknutého masla
- 50 g práškového cukru
- 50 ml mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
POSTUP:
Najskôr pripravíme kvások – do teplého (nie horúceho) mlieka vmiešame 1 ČL cukru, sušené droždie a necháme ho napučiť cca 10 minút. Medzitým múku zmiešame so soľou a cukrom, pridáme vajíčka, zmäknuté maslo (nie tekuté) a nakoniec aj vzídený kvások. Cesto poriadne vyhnetieme, až kým sa nezačne odlepovať od stien misy. Ak by bolo cesto príliš lepivé, pridáme viac múky. Vyhnetené cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste ho necháme hodinu vykysnúť. Vykysnuté cesto, preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika. Potrieme ho náplňou, ktorú si pripravíme vymiešaním mäkkého (nie tekutého) masla so škoricou, strúhaným muškátovým orieškom a cukrom. Cesto následne zavinieme do tesnej rolády a pomocou nite ho nakrájame na jednotlivé slimáky, cca 2-3 cm hrubé. Slimáky naukladáme na plech vymastený olejom a necháme ich ešte polhodinu podkysnúť. Slimáky pečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov do zozlátnutia, teda cca 20 minút. Zakiaľ sa slimáky pečú, pripravíme si polevu. Krémový syr vyšľaháme s mliekom, maslom a cukrom dohladka a natrieme ho ešte na slimáky teplé z rúry. Najlepšie chutia ešte teplé.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci so simona_malkova.