INGREDIENCIE:
- 10 g čerstvého droždia
- 150 ml rastlinného mlieka
- 1 PL cukru
- 300 g múky
- štipku soli
- 2 PL oleja
- 370 ml sójového vanilkového mlieka
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 1 vanilkový cukor (12 g)
- 50 g masla typu Alsan
- 90 g hrozienok
- 40 ml rumu
POSTUP:
Hrozienka zalejeme rumom. Do mierne teplého mlieka namrvíme droždie, pridáme cukor, štipku múky, zamiešame a necháme odstáť. Aktivovaný kvások pridáme k múke v ktorej sme rozmiešali soľ, pridáme olej a spracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť hodinu na teplom mieste. Z 370 ml vanilkového mlieka odoberieme 100 ml, v ktorom rozmiešame puding. Zvyšok privedieme k varu. Pridáme mlieko s pudingovým práškom a cukor a za neustáleho miešania uvaríme hustý puding. Do stále teplého pudingu primiešame maslo. Miešame, kým nie je úplne rozpustené a vstrebané do pudingu. Hotový krém necháme úplne vychladnúť. Rúru dáme rozohriať na 180 stupňov. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenučko, aby nám vznikol obdĺžník cca 50×40 cm. Na celú plochu nanesieme studený puding, ktorý sme ešte prešli metličkou, aby zjemnel. Vrstvu pudingu posypeme hrozienkami. Z dlhšej strany obdĺžnika cesto zrolujeme. Zrolované cesto pozdĺžne prekrojíme na polovicu, aby nám vznikli 2 pramene cesta. Pramene cesta prenesieme na plech, na ktorom ho budeme piecť. Z prameňov cesta vytvoríme jednoduchý vrkoč, ktorý stočíme do kruhu (do venčeka). Konce k sebe jemne pritlačíme. Kringel potrieme rastlinným mliekom a pečieme 30 minút dozlatista.
Dobrú chuť!
Tento recpet vznikol v spolupráci s maktarinka.