Krémová cesnaková polievka

in
Krémová cesnaková polievka

INGREDIENCIE:

  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 hlávky cesnaku (10-15 strúčikov)
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL masla
  • dve vetvičky čerstvého tymiánu
  • 4-5 väčších zemiakov
  • 1,5 l vývaru
  • soľ
  • 150 ml smotany na šľahanie

POSTUP:

Cibuľu nakrájame nahrubo. Cesnak ošúpeme a pretlačíme, resp. prelisujeme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme maslo a keď sa rozpustí, vložíme cibuľu a tymián. Za občasného miešania restujeme, kým nezosklovatie. Pridáme cesnak, necháme ho rozvoňať a prilejeme vývar. Pridáme zemiaky, polievku osolíme a varíme približne 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Potom polievku rozmixujeme do hladka a pridáme smotanu. Ešte chvíľu povaríme a môžeme podávať. Ak máte radi ostrejšiu chuť, pred dokončením do polievky prelisujte čerstvý cesnak podľa chuti. Podávame s chlebovými krutónmi a pertžlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk.