INGREDIENCIE:
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 hlávky cesnaku (10-15 strúčikov)
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL masla
- dve vetvičky čerstvého tymiánu
- 4-5 väčších zemiakov
- 1,5 l vývaru
- soľ
- 150 ml smotany na šľahanie
POSTUP:
Cibuľu nakrájame nahrubo. Cesnak ošúpeme a pretlačíme, resp. prelisujeme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme maslo a keď sa rozpustí, vložíme cibuľu a tymián. Za občasného miešania restujeme, kým nezosklovatie. Pridáme cesnak, necháme ho rozvoňať a prilejeme vývar. Pridáme zemiaky, polievku osolíme a varíme približne 15-20 minút, kým zemiaky nezmäknú. Potom polievku rozmixujeme do hladka a pridáme smotanu. Ešte chvíľu povaríme a môžeme podávať. Ak máte radi ostrejšiu chuť, pred dokončením do polievky prelisujte čerstvý cesnak podľa chuti. Podávame s chlebovými krutónmi a pertžlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk.