Kofty s domácimi pita plackami

in
Kofty s domácimi pita plackami

INGREDIENCIE:

na pita placky budeme potrebovať:

  • 400 g hladkej múky
  • 2 PL kyslej smotany
  • 2 PL oleja
  • 1/2 kocky droždia
  • 1,5 dl vlažného mlieka
  • 0,5 dl vlažnej vody
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli

na kofty budeme potrebovať:

  • 600 g mletého mäsa
  • 1 cibuľa nakrájaná na jemno
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky mletej rasce (rímska)
  • 1 lyžička sladkej mletej červenej papriky
  • 1 chilli papričku
  • 1 vajce
  • petržlenovú vňať podľa chuti
  • 2 PL strúhanky

na bylinkovo-jogurtový dressing budeme potrebovať:

  • 3 PL majonézy
  • 3 PL bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • pažítku, tymián, petržlenovú vňať na jemno
  • soľ
  • mleté biele korenie

POSTUP:

Pita placky:

V miske si pripravíme kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru. Necháme chvíľku nakysnúť a vlejeme do preosiatej hladkej múky. Pridáme smotanu, olej, soľ, vodu a vypracujeme jemné cesto. Necháme hodinu vykysnúť. Z cesta vytvarujeme valček. Z valčeka guličky, ktoré necháme chvíľku podkysnúť a následne ich vyvaľkáme na tenké placky, nemali by mať viac ako 5 mm. Pečieme na rozohriatom kameni približne 3 minútky z každej strany do zlata. Malo by sa nám podariť 10 placiek s priemerom asi 15 cm.

Kofty:

Všetky suroviny spolu poriadne vymiešame, prípadne dochutíme podľa vlastnej chuti a dáme do chladničky odležať. Vytvarujeme guličky, menšie fašírky alebo ich napichneme na ražne, špajle. Pre uľahčenie práce si môžeme potrieť ruky olejom. Kofty grilujeme na rozpálenom grile približne 10 minút.

Dressing:

Všetko spolu vymiešame a máme hotovo.

Toto jedlo podávame s čerstvou zeleninou a chutným bylinkovo-jogurtovým dresingom.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci s chef_from_thewoods.