Fazuľová polievka s pestom a čiernym kelom

in
Fazuľová polievka s pestom a čiernym kelom

INGREDIENCIE:

na cca 4-6 porcií polievky budeme potrebovať:

  • 1/2 stredne veľkej cibule
  • 30 g údenej slaniny
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 a 1/2 vývaru (ak nemáte toľko doplňte vodou)
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 2x plechovku bielych fazulí (cca 800 g a typ canelini)
  • 100 g bazalkového pesta, prípadne medvedí cesnak
  • 2 hrsti toskánskeho kelu
  • soľ, čierne korenie a bobkový list
  • parmezán

POSTUP:

Na oleji opečte nadrobno nakrájanú slaninu, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a bobkový list a chvíľu restujte. Potom pridajte roztlačený cesnak a keď sa rozvonia, prilejte vývar. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky a šup do hrnca. Nechajte variť. Keď budú zemiaky uvarené pridajte scedenú a opláchnutú fazuľu, kel zbavený tvrdého stredu nakrájaný na menšie kúsky a varte ešte takých 5 minút. Potom polievku odstavte zo sporáku, pridajte pesto, zamiešajte a môžete podávať. Ideálne ešte dochuťte trochou soli (slanina aj pesto sú slané, preto najprv ochutnajte), čerstvo mletým korením a keď si dáte polievku na tanier na vrch nastrúhajte ešte parmezán. A podávajte s hriankou z kváskového chleba opečenou na olivovom oleji.

Podávajte posypané parmezánom.

Dobrú chuť!