INGREDIENCIE:
na cca 4-6 porcií polievky budeme potrebovať:
- 1/2 stredne veľkej cibule
- 30 g údenej slaniny
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 a 1/2 vývaru (ak nemáte toľko doplňte vodou)
- 2 stredne veľké zemiaky
- 2x plechovku bielych fazulí (cca 800 g a typ canelini)
- 100 g bazalkového pesta, prípadne medvedí cesnak
- 2 hrsti toskánskeho kelu
- soľ, čierne korenie a bobkový list
- parmezán
POSTUP:
Na oleji opečte nadrobno nakrájanú slaninu, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a bobkový list a chvíľu restujte. Potom pridajte roztlačený cesnak a keď sa rozvonia, prilejte vývar. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky a šup do hrnca. Nechajte variť. Keď budú zemiaky uvarené pridajte scedenú a opláchnutú fazuľu, kel zbavený tvrdého stredu nakrájaný na menšie kúsky a varte ešte takých 5 minút. Potom polievku odstavte zo sporáku, pridajte pesto, zamiešajte a môžete podávať. Ideálne ešte dochuťte trochou soli (slanina aj pesto sú slané, preto najprv ochutnajte), čerstvo mletým korením a keď si dáte polievku na tanier na vrch nastrúhajte ešte parmezán. A podávajte s hriankou z kváskového chleba opečenou na olivovom oleji.
Podávajte posypané parmezánom.
Dobrú chuť!