INGREDIENCIE:
na 4-6 porcií budeme potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- kôra z 1/2 citróna
- 125 g kyslej smotany
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 PL rumu
- 3 PL bieleho vína
- 2 žĺtky
- štipku soli
- 1 L oleja na vysmážanie
- 100 g práškového cukru zmiešaného s jedným vanilkovým cukrom na obaľovanie
POSTUP:
Všetky suroviny spolu zmiešame vo väčšej mise a ručne domiesime na jemne pomúčenej pracovnej doske. Cesto by malo byť hladké a nelepivé. Zakryjeme ho utierkou a necháme cca 30 minút odpočinúť v izbovej teplote. Do užšieho a vyššieho hrnca dáme olej a pomaly ho zahrievame, kým nedosiahne teplotu cca 175 stupňov. Trvá to približne 15 – 20 minút. Olej je potrebné zahrievať pomaly a postupne. Cesto rozvaľkáme na približne 2 mm hrúbku a pomocou radielka nakrájame najprv diagonálne z jednej strany a potom z druhej na pásy široké cca 3-4 cm. Vzniknú nám kosoštvorce, ktoré ešte v strede 2 až 3 x nakrojíme, tak aby okraje zostali celé. Takto pripravené fánky postupne vysmážame do zlata z každej strany. Usmažené fánky necháme odkvapkať na papierovej utierke a ešte teplé obalíme v cukre. Ideálne je ich jesť čerstvé.
Dobrú chuť!
Tento recept vznikol v spolupráci s lapetit.sk.