Expresné šošovicové kari s jazmínovou ryžou

in
Expresné šošovicové kari s jazmínovou ryžou

4 porcie, 20 minút

Doprajte si exotiku u seba doma, ktorú budete mať pripravenú za menej ako pol hodinu a pochutí si na nej celá rodina. Základom receptu je červená šošovica, ktorú si pripravíme v kari omáčke a doplníme o jazmínovú ryžu. Do šošovice si môžete pridať aj zeleninu podľa vlastnej chuti (skvelá je napríklad brokolica alebo zelené fazuľky).

INGREDIENCIE:

  • 200 g červenej šošovice
  • 400 ml kokosového mlieka (hustý typ z kartónu alebo plechovky)
  • 2 PL žltej kari pasty (prípadne 2 ČL kari korenia)
  • štipka garam masala korenia
  • štipka kurkumy
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1/2 ČL soli
  • 200 g jazmínovej ryže
  • 500 ml vody

POSTUP:

Ryžu dobre prepláchneme, zalejeme s 500 ml vody, osolíme a varíme do mäkka. V hrnci si opražíme cibuľu na rozpálenom oleji, pridáme kari pastu, minútu ju miešame, a potom pridáme prepláchnutú šošovicu. Zalejeme ju kokosovým mliekom a 100 ml vody, osolíme, pridáme korenia, citrón a za občasného miešania ju varíme približne 15 minút. Ak treba, pridáme viac vody, aby sme dosiahli požadovanú hustotu omáčky. Hotovú šošovicu podávame s uvarenou ryžou a jedlo môžeme na záver doplniť bazalkou či koriandrom.

Dobrú chuť!

Tento recept vznikol v spolupráci s fitrecepty.