Rastlinné alternatívy mliek sú čoraz viac populárnejšie, a to z viacerých dôvodov. Sú nielen prospešné pre naše zdravie, ale aj šetrné k našej planéte. Výbornou voľbou sú aj pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou laktózy a alergiou na mliečnu bielkovinu, ale rovnako aj pre tých, ktorým klasické mlieko jednoducho nechutí. Pridať si ich môžete k cereáliám, k smoothie, do kávy, výborné sú aj pri varení alebo len tak čisté. A ako je to s pečením?
Blížia sa nám Vianočné sviatky, ku ktorým rozhodne patria sladké a chutné koláče. Čo tak tento rok namiesto klasického mlieka vyskúšať rastlinné? Dodá vašim sladkým dobrotám nový rozmer chuti a zistíte, že pečenie s rastlinnými alternatívami mliek nie je vôbec náročné, ale naopak veľmi jednoduché.
A ktorú rastlinnú alternatívu mlieka si zvoliť?
Na trhu dnes nájdeme naozaj širokú škálu rastlinných alternatív mliek – mandľové, kokosové, sójové, ryžové, lieskovo–orieškové, ovsené a mnoho ďalšieho. Poďme si ich postupne predstaviť:
- Sójové rastlinné mlieko – obsahuje prirodzene najviac bielkovín zo všetkých rastlinných alternatív mliek. Vysoký obsah bielkovín taktiež spôsobuje, že pečivo a koláče zo sójového mlieka pekne zhnednú a budú vyzerať veľmi podobne ako upečené z klasického kravského mlieka. Chuť sójového mlieka je veľmi jemná, takže sa bude hodiť v zásade do hociktorého sladkého pečiva či koláča. Zvyčajne je veľmi ťažké ho rozpoznať v koláčoch, muffinoch, či chlebe.
- Mandľové rastlinné mlieko – má rôznorodé využitie, v podstate ho môžete použiť všade, kde by ste použili aj kravské mlieko. Rovnako je výborné pri pečení koláčov, múčnikov, pudingov či palaciniek. Mandľové mlieko v porovnaní s klasickým obsahuje viac vody, ktorá sa pri pečení rýchlejšie vyparí. To môže spôsobiť, že vaše cukrovinky budú rýchlejšie upečené – dôležité je ich sledovať počas pečenia. Mandľové rastlinné mlieko má prirodzene o niečo horkejšiu chuť, preto môžete do vašich koláčikov pridať cukor, aby boli o niečo viac sladšie.
- Kokosové rastlinné mlieko – je súčasťou každej ázijskej kuchyne a pridávané väčšinou do exotických jedál. Avšak jeho lahodná chuť skvele hrá aj v tradičných receptoch. Nebojte sa experimentovať. Výborné je do pudingov, kokosovej torty, čokoládovo-kokosových košíkoch či polevy na váš obľúbený koláč. Textúra kokosového mlieka nie je síce rovnaká v porovnaní s kravským mlieko, ale to neznamená, že nebude fungovať. Kokosová chuť sa hodí takmer ku všetkému sladkému, vrátane čokolády, vanilky, orieškov, dezertov a koláčov s ovocnou príchuťou. Výborná je rovnako aj kokosová šľahačka, ktorá dodá vašim koláčom ten pravý šmrnc.
- Ryžové rastlinné mlieko – ryža je významný zdroj vlákniny, ktorá má výborné zdravotné účinky a napomáha nášmu tráveniu. Rovnako aj ryžové mlieko, ktoré môžete zaujímavo využiť aj pri vianočnom pečení. Obsah vody v ryžovom mlieku je všeobecne vyšší, preto odporúčame pri pečení použiť zahusťovadlo, ako napríklad kukuričný škrob alebo jemnú ryžovú múku. Chuť ryžového mlieka je veľmi jemná a neutrálna, preto sa bude hodiť do ktoréhokoľvek tradičného receptu.
TIP: Pri výbere rastlinných alternatív mliek je dôležité si vyberať tie, ktoré sú obohatené o vápnik, aby sa nutričná hodnota vyrovnala kravskému mlieku. Rovnako si pozrite zloženie, či uvedené rastlinné mlieko obsahuje pridaný cukor alebo nie. Uistite sa podľa receptu, ktorý variant je pre vás lepší. Vyberajte si rastlinné mlieka, ktoré sú bez GMO, bez konzervačných látok a bez umelých farbív.
Ideálnou voľbou sú rastlinné alternatívy mliek Body&Future, ktoré spĺňajú všetky kritériá. Nájdete v nich vysoký obsah rastlinnej zložky, vápnik, vegánsky vitamín D3. Vybrať si môžete 0,75l rastlinné alternatívy mlieka, ktoré neobsahujú pridaný cukor alebo 1l v ekologických obaloch, ktoré v porovnaní s inými na trhu obsahujú hnedý cukor namiesto bieleho.