INGREDIENCIE:
na cesto budeme potrebovať:
- 100 ml plnotučného mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 2 vajcia
- 400 g hladkej múky
- 2 g soli
- 50 g práškového cukru
- 100 g masla
na vanilkový krém budeme potrebovať:
- 300 ml plnotučného mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- 1/4 ČL vanilkového prášku
- 15 g kukuričného škrobu
- kôra z 1/2 citrónu
ešte budeme potrebovať:
- 75 g hrozienok
- 0,5 dcl pomarančového likéru
- žĺtko na potretie cesta
- múku a maslo na vymazanie formy
- práškový cukor na posypanie
POSTUP:
Všetky suroviny musia byť izbovej teploty, preto ich vyberieme minimálne 2-3 hodiny vopred, resp. ich necháme cez noc na kuchynskej linke. Ako prvé zalejeme hrozienka likérom a necháme nasiaknuť. Potom sa pustíme do vanilkového krému. Mlieko zmiešame s vanilkovým práškom a dáme ho variť na mierny planeň. V druhom hrnci ručne zmiešame žĺtky s cukrom do peny. Potom pridáme aj škob a dobre premiešame. Keď je mlieko horúce, pridáme ho trochu do vajíčok a rýchlo miešame, aby sa vyrovnali teploty a z vajíčok sa nestala praženica. Takto postupujeme približne trikrát, kým neminieme celé mlieko. Potom žĺtkovú zmes dáme na sporák a za neustáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. Tesne pred koncom pridáme pomarančovú kôru. Pripravený krém necháme úplne vychladnúť za občasného premiešania.
Cesto:
Mlieko jemne zahrejeme, aby bolo teplé, nie horúce. Pridáme do neho lyžicu cukru a droždie. Necháme cca 5 minút, kým droždie nezačne pracovať. Do robota s nádstavcom hák dáme preosiatu múku, soľ, vajcia aj zvyšný cukor. Pridáme aj kvások a začneme miesiť. Na začiatku pôjde cesto z tuha, ale po chvíli sa všetky suroviny začnú pekne spájať. Keď sú tieto suroviny spojené, postupne začneme pridávať maslo. Až keď sa kúsok masla zapracuje, pridáme další. Takto postupujeme, až kým neminieme všetko maslo. Malo by vzniknúť pružné a mierne lepivé cesto, ktoré môžeme ešte prepracovať na pracovnej doske. Takto vypracované cesto dáme do misy a necháme vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Môžeme si pomôcť tým, že cesto dáme do rúry na program kysnutie cesta. Keď je cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho na jemne pomúčenej doske na rozmer približne 45 x 35 cm. Natrieme ho krémom tak, aby jeden dlhý okraj zostal čistý, aby krém zbytočne pri rolovaní nevytiekol. Hrozienka scedíme a rovnomerne poukladáme na krém. Cesto opatrne zarolujeme a nakrájame na 9 kúskov so šírkou 5 cm. Formu s priemerom cca 22 -26 cm vymažíme maslom a vysypeme múkou. Jednotlivé rolky naukladáme dookola a poslednú dáme do stredu. Takto pripravené rolky prikryjeme utierkou a necháme pri izbovej teplote kysnúť ešte 2 hodiny, kým nezaplnia celú formu.
Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov. Vykysnuté rolky potrieme rozšľahaným žĺtkom a dáme piecť. Po 10 minútach znížime teplotu na 160 stupňov a pečieme rolky ďalších 25 – 30 minút, kým nebudú na povrchu krásne zlaté. Upečené rolky necháme úplne vychladnúť, pocukrujeme práškovým cukrom a môžeme sa do nich pustiť.
Dobrú chuť!
Tento recept v spolupráci s lapetit.sk.