Ovocie, chceme prirodzene uchovať čo najdlhšie čerstvé. Nie vždy sa to však podarí – banány zhnednú doslova v priebehu dňa, drobné ovocie pripomína skôr lekvár a hrozno začína pripomínať skôr jeho sušenú formu. V týchto prípadoch neraz nezostáva nič iné, než to všetko (a zbytočne) vyhodiť do koša. Samozrejme, môžete si kúpiť čerstvé ovocie a to staršie spracovať, ale zákon schválnosti funguje takmer vždy v momente, kedy si to najmenej prajete. Ako sa týmto problémom vyhnúť, respektíve ich minimalizovať, si prejdeme v tomto diele blogu Lunys.
Banány
Prezretosť banánov sa prejavuje zhnednutím nielen šupky, ale aj hnedosťou dužiny, ktorá nepôsobí esteticky. V blízkosti skladovaných banánov sa vyhnite jablkám, prípadne akýmkoľvek iným druhom ovocia, ktoré často podporujú predčasné dozrievanie banánov. Ďalším krokom ako bojovať proti hnedým fľakom na povrchu šupky je aj obalenie časti zrastu, odkiaľ vyrastajú banány pomocou potravinárskej fólie. Takýmto spôsobom môžete obaliť aj koniec individuálne odtrhnutého banánu. Čo sa týka použitia chladničky, názory sa rôznia – dôležité je, v akej fáze dozrievania ich do chladničky odložíte. Chlad totiž zastavuje dozrievanie. V prípade, že do chladničky vložíte ešte nedozreté banány, je viac než pravdepodobné, že úplného zožltnutia sa už nedočkáte ani pri následnom vyložení do izbovej teploty. Ak máte banány dozreté “tak akurát” a chcete ich v takomto stave uchovať aj niekoľko dní, vyskúšajte nasledovný tip – obaľte konce banánov do potravinárskej fólie a vložte ich do chladničky pri bežnej, “chladničkovej” teplote. Upozorňujeme na to, že šupka nebude vyzerať veľmi lákavo, pretože zhnedne až sčernie pomerne rýchlo, ale samotný banán vnútri bude v poriadku aj niekoľko dní bez neželaného zmäknutia.
Drobné bobuľové ovocie
Lesné ovocie, maliny alebo čučoriedky sú mimoriadne chutné, ale aj mimoriadne náchylné na správny spôsob skladovania. Odporúčaná teplota na skladovanie je nižšia, ako pri iných druhoch ovocia, okolo 3 až 4 stupňov. Ak ho neplánujete použiť okamžite, skúste ho opatrne presypať do väčšej plastovej misky so servítkou alebo papierovým obrúskom uloženým na dne a nikdy ho neuzatvárajte. Takto ovocie dostane viac priestoru na “dýchanie” a pri stanovenej teplote zaručene vydrží dlhšie čerstvé. V každom prípade sa vyvarujte umytiu, pretože takto do bobuľového ovocia dostanete vodu, ktorá urýchli jeho kazenie.
Hrozno
Pre hrozno je ideálna teplota na skladovanie okolo 0 stupňov. Tak ako pri drobných plodoch, vyvarujte sa jeho umývaniu. K tejto fáze pristúpte až tesne pred konzumáciou alebo spracovaním. Obal v ktorom hrozno príde, je v mnohých prípadoch optimálny a nemali by ste ho premiestňovať do iných obalov. Kombinácia dierok na takýchto obaloch prepúšťa optimálne množstvo vzduchu, aby nedošlo k predčasnému kazeniu. Ak tento obal nemáte, najlepšie urobíte ak jednotlivé stonky prestrihujete, aby sa zlepšila cirkulácia vzduchu medzi jednotlivými bobuľami hrozna. Ak je hrozno dozreté a dosahuje svoj vrchol síl, často od stonky samovoľne odpadne. Tieto bobule by ste mali čím skôr použiť, pretože narušený obal iba urýchli jeho kazenie.
Ak máte problém s uskladnením iného druhu ovocia, určite budeme pokračovať ďalšími dielmi Lunys blogu, prípadne nám napíšte s akým druhom ovocia máte pri skladovaní problémy. S najčastejšími otázkami si poradíme v budúcich dieloch 🙂