Ako limitovať "food waste" a efektívne zakomponovať potraviny do jedál?

in
Ako limitovať "food waste" a efektívne zakomponovať potraviny do jedál?

Plytvanie jedlom, z angličtiny „food waste“, je dlhodobý celosvetový problém súčasnej spoločnosti, kedy dochádza ku vyhadzovaniu potravín a jedla ako odpadu miesto toho, aby splnilo svoj účel a nasýtilo ľudí po celom svete. Až 1/3 vypestovaným a vyprodukovaných potravín na celom svete skončí ako odpad.

Pre mnoho ľudí sa plytvanie jedlom stalo každodenným zvykom. Ľudia bežne nakupujú v potravinách viac než dokážu skonzumovať, potraviny nesprávne skladujú, nechávajú ovocie a zeleninu zhniť a radšej siahnu po sladkostiach alebo polotovare, ktoré by paradoxne vydržali v skrinke dlhé roky. Mnoho ľudí si radšej objedná jedlo donáškou alebo zájde do reštaurácie miesto toho, aby si navarilo jedlo z potravín, ktoré majú nakúpené v kuchyni. Avšak tieto každodenné zvyky a obrovské plytvanie potravín je nesmiernym environmentálnym, ekonomickým a sociálnym celosvetovým problémom. Spolu s plytvaním potravinami zároveň plytváme aj cennými zdrojmi ako sú voda, pôda, ľudská práca, nevynímajúc energiu, ktorá sa spotrebuje na výrobu a transport potravín po celom svete.

Ako môže každý z nás začať sám od seba a pomôcť minimalizovať plytvanie potravinami a jedlom?

Naplánujte si vopred, aké typy hlavných pokrmov budete konzumovať v priebehu týždňa. Pokiaľ sa stravujete na obed v jedálni alebo chodíte do reštaurácie na menu, stačí vám nakupovať potraviny len na raňajky a večeru. Pokiaľ ste však zvyknutí variť si jedlá so sebou do práce (čo je v každom prípade vhodnejšia forma stravovania) mali by ste vopred myslieť na to, koľko jedál v týždni si pripravíte a brať na to ohľad pri nakupovaní.

Nakupujte približne 1-2 x týždenne, aby vo vašom stravovaní prevažovali čerstvé potraviny s kratšou trvanlivosťou, miesto nakupovania potravín trvanlivých a polotovarov. Vo vašom stravovaní by mali prevažovať potraviny ako čerstvé ovocie a zelenina, celozrnné pečivo a obilniny, čerstvé mäso a ryby, mliečne výrobky či vajíčka. Väčšina týchto potravín by sa mala nakupovať a skonzumovať v čerstvej forme, preto je vhodné nakupovať ich pravidelne a nezásobovať sa instantnými potravinami alebo potravinami s dlhou trvanlivosťou.

Vopred si pripravte zoznam potravín, ktoré vám v domácnosti chýbajú, aby ste nekupovali viac ako dokážete spotrebovať. Pre väčší prehľad pri nákupe sú vhodné aj online nákupy potravín, kedy si môžete vopred premyslieť čo a najmä koľko si vložíte do nákupného košíka a nenakupujete tak intuitívne ako fyzicky v obchode. Pri online nakupovaní potravín si viete na konci skontrolovať obsah nákupného košíka a máte kompletný prehľad o potravinách, z ktorých budete najbližší týždeň pripravovať variť.

Nenakupujte hladný. Je preukázané, že ak nakupujete hladní, do košíka pridáte aj potraviny, ktoré nepotrebujete a celkový obsah košíka je väčší ako keď nakupujete v pokoji a najedení napríklad cez víkend po raňajkách.

Pokiaľ máte možnosť, nakupujte ovocie a zeleninu samostatne namiesto baleného väčšieho množstva jabĺk alebo pomarančov. Takto nakúpite presne množstvo, ktoré potrebujete a nadbytočné množstvo ovocia a zeleniny vám nezhnije.

Sledujte pri nákupe potravín ich dátum spotreby uvedený na obale, a to najmä u potravín, ktoré majú krátku trvanlivosť ako napr. čerstvé mäso, ryby alebo pečivo. Potraviny v zľave zvyknú mať blížiacu sa dobu spotrebovania, čo neznamená, že by ste sa pri nákupe mali týmto potravinám vyhýbať, ale mali by ste si byť vedomí, že tieto potraviny musíte skonzumovať čo najskôr. Pokiaľ kúpite potraviny, ktoré majú krátku dobu spotreby, je vhodné ich zamraziť a predĺžiť tak ich trvanlivosť.

Taktiež je veľmi dôležité vedieť, ako správne jednotlivé potraviny uskladniť, aby ste uchovali ich čerstvosť a trvanlivosť čo najdlhšie.

Pri potravinách, ktoré rýchlo podliehajú skazeniu (šunka, syry, mlieko, kefír a pod.) si môžete na obal poznačiť fixkou dátum otvorenia a spotrebovať potravinu do 1-3 dní od otvorenia (podľa informácie uvedenej na obale sa tento čas líši, ale všeobecne sa pohybuje v tomto rozmedzí).

Vyhraďte si v chladničke časť alebo krabičku/nádobku, kde budete ukladať potraviny ktoré sú pred dátumom spotreby. Môžete si na nádobku napísať „Zjedz ma“ a pravidelne upratovať chladničku aj skrinky v kuchyni, aby ste vedeli ktoré potraviny musíte skonzumovať pred tým ako skončia ako odpad.

Myslite aj na svoje financie. Plytvanie jedlom znamená zároveň plytvanie vašimi financiami. Myslite na to aj pri nákupe potravín, či nenakupujete zbytočne veľké množstvo, ktoré následne skončí v koši.

Keď nakúpite nové potraviny, umiestnite ich do zadnej časti chladničky alebo skrinky a staršie potraviny premiestnite dopredu, aby ste sa vyhli tomu že si nájdete vzadu v chladničke pokazené prekvapenie.

Servírujte menšie porcie jedla, ktoré dokážete skonzumovať, než aby ste zvyšok nedojedeného jedla vyhodili do koša. Myslite na to, že si vždy môžete jedlo doložiť.

Nájdite využitie pre zvyšky jedál. Pokiaľ neskonzumujete celé jedlo, uložte nedojedené jedlo do chladničky do nádobky aby sa nepokazilo alebo nevyschlo. Neskôr môžete použiť „zvyšky“ jedla ako súčasť ďalšieho jedla alebo tieto zvyšky zamraziť.

Prezreté ovocie môžete použiť do smoothie alebo do koláčov (prezreté banány do banánového chlebíka, staršie jablká do jablkového koláču a pod.)

Zvädnutú zeleninu môžete použiť do polievok alebo smoothie. (Pozn. Pokiaľ je ovocie a zelenina zhnitá alebo plesnivá, nestačí hnilú časť odrezať, je nutné vyhodiť celý plod do koša nakoľko takto pokazené ovocie a zelenina už nie sú vhodné na konzumáciu.)

Pokiaľ zvyknete konzumovať menšie množstvo pečiva, môžete si ho hneď po nákupe zamraziť a pred konzumáciou ohriať dané množstvo v trúbe, alebo hriankovači.

Pokiaľ prekročíte o pár dní dátum spotreby u potravín ako mäso, údeniny alebo ryby a máte doma psíka alebo mačku, môžete im miesto vyhodenia potravín spestriť ich stravovanie. Určite vám budú vďační 🙂 Pokiaľ máte doma alebo na záhradke zajaca alebo morča, tiež môžete týmto zvieratkám dávať staršie ovocie alebo zeleninu ako mrkvu, jablká, šaláty, papriky, miesto toho aby ste ich vyhodili.

Na záver by som rada upozornila na to, že správne stravovanie by malo byť čo najviac pestré a rozmanité. V poslednej dobe sa dostáva viac do povedomia kombinovanie rôznych potravín do formy tzv. food bowls. Tento štýl stravovania je veľmi výhodný nielen z hľadiska minimalizovania plytvania potravinami, ale taktiež z hľadiska výživy a nutričnej hodnoty jedál a rozmanitosti v príjme živín. Skúste rôzne kombinácie potravín, skúšajte nové recepty a kombinujte aj zdanlivo nekombinovateľné potraviny do nutrične bohatých jedál. Uvádzam niekoľko príkladov kombinácií, ktoré vznikli ako mix rôznych potravín, ktorým sa blíži dátum spotreby a na prvý pohľad to vyzeralo tak, že je nevyhnutné spraviť nový nákup. Niekedy však stačí len trošku fantázie a snahy aby potraviny neskončili ako odpad, keď je za ich pestovaním, výrobou a transportom až k nám na tanier toľko energie 🙂

Článok vznikol v spolupráci s Msc. Petronelou Forišek Paulovou, nutričnou terapeutkou a vedkyňou.

*Informácie sú určené pre osoby bez zdravotných ťažkostí.

IG: petronela_forisek_paul

Ako limitovať "food waste" a efektívne zakomponovať potraviny do jedál? 1
Ako limitovať "food waste" a efektívne zakomponovať potraviny do jedál? 2
Ako limitovať "food waste" a efektívne zakomponovať potraviny do jedál? 3